Joogaohjaaja Marjaana Mäkelä

Olen päätoiminen jooganopettaja ja rentoutusohjaaja Marjaana Mäkelä. Minua kiinnostaa joogan loppumattomat variaatiot ja niinpä olenkin kouluttautunut opettajaksi useisiin eri joogalajeihin. Kansainvälisen Yoga Alliance -joogaliiton hyväksymillä kursseilla olen valmistunut College of Purna Yoga London 'sta purnajooganopettajaksi ja englantilaisesta Yoga Academy:sta, Yin/Yang-jooganopettajaksi.

Olen suorittanut myös Suomen Joogaliiton seitsenvuotisen jooganopettajatutkinnon. Angela Farmer ja Victor van Kooten ovat myös myöntäneet opetusluvan minulle. Lisäksi olen käynyt lukemattomia joogakursseja Suomessa ja ulkomailla.

Jooga on minulle ennenkaikkea elämäntapa. Haluan tuoda joogan ikivanhat filosofiset viisaudet osaksi myös meidän jokapäiväistä arkielämäämme. Joogaharjoitus on minulle matka sisäiseen maailmaan löytääkseni rauhan, tasapainon, suvaitsevuuden sekä ilon omasta itsestäni käsin. Elämä ja jooga ovat jatkuvaa uuden oppimista ja ihmettelyä.

Tätä haluan etsiä ja jakaa myös oppilaitteni kesken; kuinka löytää tie oman sydämen sisäiseen viisauteen. Yksinkertaiselta kuulostavaa ja silti niin haastavaa. Pidän, suorastaan rakastan työtäni, koska haluan palvella ja auttaa ihmisiä. Haluan myös purkaa joogaan liittyviä ennakkoluuloja. Huumori on minulle tärkeää, joogan ei tarvitse olla niin totista puuhaa. Ihmiset ovat aina tärkeämpiä kuin “täydelliset” jooga-asennot.

OPETTAMINEN

Opetan joogaa Joogakoulu Shantissa, joka on joogatarjonnaltaan Suomen monipuolisin joogakoulu. Shantin tunneilla on mahdollisuus yhdistellä eri joogalajien rikkauksia luovasti varioiden. Studio Pranassa opetan purnajoogaa ja TYKY-joogaa olen matkani varrella opettanut jo useissa eri firmoissa mm. Patentti -ja rekisterihallitus, Kemira, Nokia, Malmin ja Herttoniemen sairaalat, Kustaankartano, erilaisia koulujen ja yritysten teemapäiviä, polttareita, synttäreitä, Leijonien kokouksissa, rauhoittavaa joogaa morsiamelle häitä edeltävänä iltana.

Olen myös valmistunut suggesto-rentoutusohjaajaksi Suomen Hypnoosiyhdistyksestä. Huomasin aloittaessani joogatunnit yrityksissä, että haastavin vaihe olikin tunnin lopussa oleva loppurentoutus, joka tapahtuu yleisimmin liikkumattomana selällään maaten. Ihmisten oli hyvin vaikeata pysyä paikoillaan. Kuitenkin se on joogatunnin kaikkein tärkein vaihe, jossa otetaan vastaan harjoituksen tuomia hedelmiä ja täydellisen rentoutumisen tuomia lukemattomia hyviä vaikutuksia. Nykyään päätänkin usein joogatunnit ohjattuun syvärentoutukseen eli yoga nidraan.

TAUSTA

Joogapolkuni alkoi 2000-luvun alussa puhtaasti terveydellisistä syistä kiukuttelevan selkäni takia. Myös silloisessa työssäni oli erittäin stressaava vaihe ja kaipasin rentoutumista ja hiljentymistä. Pian kuitenkin huomasin, ettei jooga ole pelkästään fyysinen harjoitus vaan antaa paljon paljon enemmän. Ei se turhaan ole monituhatvuotinen traditio! Voisi sanoa niinkin kliseisesti, että jooga tekee minusta paremman ihmisen.

Pian jooga vei minut kokonaan mennessään. Otin ensin vuoden vuorotteluvapaata työstäni ja sen jälkeen mikään ei ollutkaan ennallaan – oli vuorossa täydellinen elämänmuutos ja suunnanvaihto. Sinällään hyvään ja miellyttävään esimiestyöhöni liikemaailmassa ei ollutkaan enää takaisinpaluuta!

Heittäytyminen “tyhjän päälle” oli aika jännittävää, mutta vahva usko joogaan ja sen hyvää tekeviin vaikutuksiin veivät minua eteenpäin muuttamaan ihana harrastukseni vielä ihanammaksi työkseni.

Minulla on ollut ilo ja onni kohdata aivan uskomattoman ihania opettajia joogapolullani. Säteilevän innostava Kylli Kukk, Joogakoulu Shantin perustaja ja “arkienkelini”, sai minut ensimmäisen kerran kosketuksiin “joogan tilan” kanssa, ja olen hänelle kiitollinen myös koko elämänmuutoksestani.

Maisemakuvia

Astangajooga

Varsinainen astangakärpänen puraisi minua, kun menin ensimmäistä kertaa Hangon saaristoon karismaattisen Stefan Engströmin joogaretriittiin, jonne sitten palasin yhä uudelleen ja uudelleen. Sain käsityksen mitä jooga elämäntapana voisi olla. Suomessa asuva amerikkalainen Cole Dano on ollut opettajani melkein alusta alkaen. Hänen ammattitaitonsa, tietonsa ja kekseliäisyytensä sekä uskomaton tarkkanäköisyytensä jaksaa hämmästyttää minua edelleen!

Astangajooga on erittäin “koukuttavaa”, ja innostuin siitä valtavasti. Astangaopettajiani ovat olleet mm. Chuck Miller & Maty Ezraty, Nancy Gilgoff, Sri K. Pattabhi Jois ja hänen tyttärensä Saraswati ja tyttärenpoikansa Sharath Rangaswamy, Andrew Eppler, Dominic Corigliano, Nicolas Paul Evans & Eva Oller Ribosa, Anne Nuotio, Lino Miele.

Muut joogalajit

Vähitellen kiinnostukseni myös muita joogatyylejä kohtaan heräsi. Sanotaan, että “kaikki tiet vievät Roomaan”, eli joogan perimmäinen sanoma on sama kaikissa traditioissa. On ollut erityisen kiehtovaa laajentaa perspektiiviä ja horisontteja maailmalla matkustellen joogan merkeissä. Ashtangajoogaharjoitus oli täyttänyt tehtävänsä ja oli aika siirtyä eteenpäin uusille joogaurille.

Nykyään tärkeimmät opettajani ovat maailmankuulu jooga-aviopari Angela Farmer ja Victor van Kooten, joiden täysin ainutlaatuinen joogatyyli on lähellä sydäntäni. Heillä on kaunis joogapaikka Kreikassa Lesvoksen saarella, missä olen viettänyt pitkiä aikoja. Kreikka on muutenkin kuin toinen kotimaani, asun siellä mahdollisimman paljon ja pidän siellä myös joogakursseja, ks. www.joogaakreikassa.fi.

Purnajoogaa olen opiskellut mahtavan upean “jooganopettajien opettajan” Aadil Palkhivalan sekä Drew Stallcopin johdolla. Aadilin karismaattisuus ja tinkimätön rehellisyys ja totuudellisuus ovat tehneet minuun valtavan vaikutuksen. Yin-joogan kiehtova meditatiivinen maailma on avautunut asiantuntevan ja innostavan Simon Low'n opastamana.

Suomen Joogaliiton jooga pulppuaa myös ikivanhasta lähteestä: Krishnamacharyan ja Gerard Blitzin viitoittamaa tietä on kuljettu Suomen kansalaisopistoissa 50-luvulta lähtien. Voimme olla ylpeitä Suomessa, että meillä on näin hieno jooganopettajalaitos, joka toimii pitkälti vapaaehtoistyövoimin. Varmaankin ainoa laatuaan maailmassa! Voi vain kumartaa syvään kunnioituksesta näille Suomen joogipioneereille heidän korvaamattoman arvokkaasta työstään.

Kaikkein tärkeimmät opettajani ovat kuitenkin kaikki rakkaat oppilaani! Heille kiitollisena opin päivittäin uusia asioita kehosta ja mielestä — joogasta, joka on loppumaton inspiraation lähde. Olen suunnattoman onnellinen joogasta. Se on avannut minulle uusia maailmoja, uusia polkuja, joita tutkia. Nämä polut eivät koskaan lopu joogassa — elämä on yhtä jatkuvaa suurta löytöretkeä!