top of page
12424F70-B8F4-48FF-813D-923451F664F6_1_105_c.jpeg

Joogaloma Kreetalla

kreikka.jpeg

TOUKOKUU

16. - 23.5.2024

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

TERVETULOA JOOGALOMALLE KREETALLE

Aivan ihanaa suunnata uuteen joogalomakohteeseen Kreetalle toukokuussa! Silloin on varmaan todella miellyttävät sääolosuhteet, on lämmintä muttei vielä liian kuumaa! 

Tämä kurssi toteutuu yhteistyössä Tjäreborgin kanssa, siispä hintaan kuuluu "kaikki" eli lennot, lentokenttäkuljetukset, hotelli aamiaisineen ja tietenkin joogatunnit. Kurssi täytyy varata 4kk etukäteen, koska silloin päätetään toteutuuko matka. Ja varaukset yleensä suljetaan jo 2kk ennen matkaa. Vaikka kurssi näyttäisikin olevan jo loppuunmyyty, Tjäreborgilla on jonotuslista, koska aina saattaa tulla muutoksia.

KREETA

Kreeta on Kreikan suurin saari ja kutsun sitä "kuningatarsaareksi" sen ikivanhan matriarkaalisen historian takia. Täällä Naiset ovat olleet vallassa, toki siitä on tuhansia tuhansia vuosia.

Vaikka itse asunkin osittain Kreikassa, Kreeta on aivan erilainen verrattuna muuhun Kreikkaan. Kreetalaiset ovat hyvin ylpeitä omasta kulttuuristaan, musiikistaan, joka on hyvin erilaista kuin ns. tavallinen kreikkalainen musiikki, myös ruoka on erilaista. 

Olen käynyt Kreetalla vain kerran vuosia sitten, joten odotan suurella innolla kurssiamme ja miltä saari nyt vaikuttaa. Kokemista ja näkemistä riittää niin paljon, ettei viikko mitenkään riitä kuin muutamaan asiaan. Asumme Plataniaksen kylän tuntumassa, hotellista voi vuokrata polkupyöriä ja kylän keskustaan hurauttaa hetkessä, kävellenkin se on vain puolitoista kilometriä tai vähemmän.
Hania on Kreetan toiseksi suurin kaupunki n 15km hotelliltamme, bussit kulkevat sinne noin puolentunnin välein.

Hania on todella pittoreski kaupunki, varsinkin venetsialaisen sataman alue. Vanha kaupunki on äärettömän viehättävä, pieniä liikkeitä vierivieressä ja mm. myös "nahkakatu", jossa myydään tietenkin kaikenlaisia nahkatuotteita.

Haniassa on myös hyvä kauppahalli, josta voi ostaa mielestäni aina ne kaikkein tärkeimmät Kreikan tuomiset: oliiviöljy, hunaja ja mausteet & yrtit. Toki Plataniaksen kylä on myös täynnä kauppoja, naisia ainakin kiinnostaa ihana mekkokauppa DressVoices. 

Melko lähellä hotelliamme kasvaa "maailman vanhimmaksi oliivipuuksi" tituleerattu puu, se on eri yliopistojen mittauksissa todettu yli 3000 vuotta, jopa 4500 vuotta vanhaksi! Ja siis se on edelleen täysin elossa, tuottaa oliiveja ja runko on aivan supermahtava !! Tämä taitaa olla yksi oman matkani pääkohteista käydä sitä halaamassa . . .

 

Matka Knossoksen palatsiin on ehkä Kreetan kävijän "must" vaikka se onkin hieman kauempana (150km) Kreetan pääkaupungin Iraklionin takana. Toinen asia jota suosittelen on Balosin ja Gramvousan rannat, sinne tehdään venematkoja "siniselle laguunille", rannat ovat aivan huikeita ja Kreetan meren vesi kirkkaan turkoosia.

Itse järjestän kurssilaisille vapaaehtoisen patikkaretken kauniiseen kevätluontoon vapaapäivänämme ja retken päätteeksi syömme ihanan kasvislounaan superperinteisessä kreetalaistavernassa vuorilla.

Spinalongan saarella oli 1900-luvun alussa lepraa sairastavien yhteisö, josta on tehty myös kreikkalainen tv-sarja "To Nisi" (eli "Saari" Victoria Hislopin kirjan mukaan), varmasti mielenkiintoinen retkikohde.

 

JOOGA

Leppoisia lomapäiviämme rytmittävät monipuoliset hathajoogatunnit. Koska tämä kurssimme on ensimmäinen Kreetalla, en ole ihan varma missä joogaamme, mutta varmaan ulkona nurmikolla kauniilla merenrannalla aaltojen loiskiessa taustamusiikkia. Iltatunnit ovat sisätiloissa hotellin liikuntasalissa, koska iltapäivällä on liian kuumaa olla suoraan auringonpaisteessa. Aurinkohan laskee kurssimme aikaan vasta n 20:20. Ja nousee 6:18, eli aamujoogan aikaan on myös jo varsin lämmintä.

 

Aamutunnit ovat reippaampia, aktiivisempia ja voimistamme lihaksia, hoidamme selkärankaa ja norjistamme niveliä. Teemme osittain aivan klassista joogaa, mutta myös erilaista hieman vapaampaa liikettä. Opettamani jooga on monen eri tyylisuuntauksen "fuusio", koska minulla on monta eri joogaopettajakoulutusta ja olen opettanut joogaa yli 20 vuotta. Minusta on aina hyvin kiinnostavaa kokeilla ja jatkuvasti oppia uusia asioita. Jooga on koko elämän mittainen polku.

Olen aina hyvin avoin ja itse asiassa toivon suuresti, että kurssilaiset itse esittävät myös toiveita joogan suhteen. MInulla on hyvin laaja "työkalupakki", mutta tarkoitus on että jooga tasoltaan sopii kaikille osallistujille.

Toivon, että Sinulla on jonkinsorttista joogataustaa tai muuten olet hieman harrastanut liikuntaa. Suunnittelen yleensä tunnit vasta sitten, kun tapaan ryhmän. Mutta toivon siis aina kuulevani ihmisten odotuksista joogan suhteen.

Myös on tärkeätä tietää, jos Sinulla on jotain joogaa rajoittavia kipuja/vaivoja/kremppoja, jotta voin tarjota muita vaihtoehtoja tai varoittaa Sinua tekemästä asioita, jotka kenties ovat Sinulle haitallisia.

 

Iltaisin joogatunnit ovat hyvin rauhallisia ja venytteleviä, pääsääntöisesti lempeätä ja hidasta yinjoogaa, joissa meditaatio ja mielenrauha ovat vahvasti läsnä.

HOTELLI SUNPRIME PLATANIAS BEACH

Tjäreborgin omat Sunprime-hotellit ovat luotettavia ja laadukkaita. Tämäkin hotelli on "adults only" - eli siis lapsihotellit ovat erikseen. Huoneet ovat tilavia ja siistejä. Tämän talven aikana hotellissa tehdään "kasvojenkohotusta", pääsemme siis korkkaamaan uudet tilat ihan ensimmäisten joukossa. Hotellin sijainti on aivan super, edessä on ihana upea hiekkaranta, jonka aurinkovarjot + pedit ovat hotellin asiakkaille ilmaisia. Huoneissa on rantapyyhkeet, mutta ehkä otat mukaasi ohuen hamam-pyyhkeen, niitä myös myydään Kreikassa edullisesti. Myös aamutakki ja tohvelit kuuluvat huoneen varusteluun. Huoneissa on WiFi, mutta Kreikassa se on yleensä hieman hitaampi kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Huoneissa on myös tv, vedenkeitin, hiustenkuivaaja ja suihkugeeliä.

Muista myös, että lähtöpäivänä huoneiden luovutus on jo klo 11. Pienestä lisämaksusta voit varata huoneesi klo 18 asti ja suosittelenkin sitä, koska bussi lentokentälle lähtee vasta n 21:40. Saavumme Helsinkiin vasta noin klo 4 perjantai-aamuyöllä.

 

Aamiainen on runsas ja monipuolinen, kuten aina näissä "pohjoismaisissa" hotelleissa. Allasalue on viihtyisä ja joka päivä on vesijumppaa ja muitakin aktiviteetteja. Polkupyöriä on vuokralla ja samoin SUP-lautoja. Hotellin ilta/rantaravintola on myös viihtyisä, jos haluat varata esimerkiksi puolihoidon.

Mutta hotellin lähellä on myös pari erinomaista ravintolaa mm. Kyano ja Sonio, toki paljon muitakin. 

 

Erityisen kiva palvelu on lähtiessä:

voimme tehdä matkatavaroiden check-innin hotellissa, se säästää tavattoman paljon aikaa ja vaivaa lentokentällä!

Hotelliin voi tutustua tästä: https://www.tjareborg.fi/kreikka/kreeta/platanias/sunprime-platanias-beach?section=overview

OHJELMA 

Lentomme Haniaan saapuu hyvin myöhään torstai-iltana, hotellilla olemme varmaan puolenyön maissa, joten emme aloita seuraavana aamuna joogalla vaan asettaudumme lomafiiliksiin kaikessa rauhassa vaikkapa aamu-uinnilla turkoosina hohtelevassa kirkkaassa Kreetanmeressä. Varmaan tapaamme jo aamiaisellakin, mutta joogan merkeissä ensimmäinen tapaaminen on perjantai-iltana: kokoonnumme hotellin sisääntuloaulan parvekkeella klo 17:30, ensin pieni tutustuminen ja sitten joogaharjoitus.

 

Siitä eteenpäin lomapäivien ohjelma soljuu seuraavasti:
Aamujoogat (LA, SU, TI, KE, TO)  ovat yleensä 8:00-9:20, jotta meille jää runsaasti aikaa nauttia ihanasta runsaasta aamiaisesta kaikessa rauhassa. Usein istumme yhdessä isossa pöydässä ja siinä on mahdollisuus jakaa lomavinkkejä tai suunnitella myös ehkäpä yhteistä päiväohjelmaakin, jos vaikka joku haluaa vuokrata auton ja sinne tarvitaan kimppakyytiläisiä. Mutta huom: jos haluat olla itseksesi, niin se on täysin "sallittua". Joogalomat ovat siitä kivoja, että seuraa löytyy niin halutessaan tai sitten olla ihan omissa oloissaan. Mutta erityisesti yksinmatkustaville on mukavaa saada vaikkapa illallisseuraa.

 

Iltatunnit (PE, LA, SU, TI, KE) ovat 18:00-19:30 hotellin liikuntasalissa. (muutaman kerran voimme aloittaa 17:30 riippuen hotellin omasta liikuntaohjelmasta)

 

Ohjelma on toki täysin vapaaehtoinen, voit jäädä miltä tahansa joogatunnilta pois siitä erikseen ilmoittamatta. Maanantaina voit nauttia täydellisestä vapaapäivästä. Tuolloin teemme yhteisen patikkaretken, jos löytyy halukkaita.

 

SÄÄ JA MITÄ PAKKAAT MUKAAN?

Ota mukaan OMA joogamatto. Joogavaatteet ovat mukavan joustavat, aamulla joogaamme ulkona, joten suojaavat vaatteet myös auringolta? Nurmikkoa yleensä kastellaan yöaikaan, joten se saattaa olla aamulla vielä kostea. Ehkä joogamaton alle kenties voisi olla joku kevyt ohut alusta.

 

Fleeceviltti on tärkeä, ei niinkään peittona, vaan tukena joogassa monissa asennoissa sekä siihen voi kääriä hotellityynyn iltatunneille bolsteriksi. Sen takia joku ohut pyyhe ei täytä tätä tehtävää. 
Ja iso kassi, tässäkin asiassa Ikean "ikivihreä" eli sininen on ihan paras: se on kevyt pakata mukaan, ja se on riittävän iso, johon mahtuu joogamatto ja kaikki ne joogatarvikkeet, jotka saat kurssin ajaksi lainaksi omaan henkilökohtaiseen käyttöösi (erikoispitkäjoogavyö ja muutama erikokoinen joogapalikka).
 
Keväisin Kreikassa sääolosuhteet saattavat olla vielä hieman vaihtelevia, iltaisin voi olla hieman viileätä ja voi pari sadepisaraakin ripsahtaa, harvinaista se toki on varsinkin näin etelässä. Hotellihuoneissa lattia voi kuitenkin tuntua kylmältä ja kovalta paljaan jalan alla, joten suosittelen jonkinlaisia mukavia läpyköitä, joilla myös kävelet sitten joogatunneille tai rannalle, itse kyllä otan aina myös villasukatkin kunnon suomalaisena mukaan!

Hotelli on ollut tyhjillään koko talven ja meidän tullessamme sinne, se on ollut auki vasta pari viikkoa.
Ja unohtamatta tietenkään vesipulloa, uikkareita, aurinkolaseja, aurinkosuojaa ja ihania hulmuavia hellemekkoja.

VARAUKSET, HINTA JA LISÄTIEDOT

Matkan varaukset suoraan Tjäreborgilta 4kk ennen matkaa, varauksen vahvistus 2kk aikaisemmin:

https://www.tjareborg.fi/aktiivilomat/pilates-ja-joogamatkat/joogaviikko-kreetalla

bottom of page