IMG-4955.JPG

IISI - joogaa ja patikointia Madeiralla

MARRASKUU 1

14.- 21.11.2022

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

MARRASKUU 2

21. - 28.11.2022

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

IMG_4658_edited.jpg

MAALISKUU 1
(joogaviikko)

13. - 20.3.2023

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

MAALISKUU 2

20. - 27.3.2023

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

Madeira-täynnä.jpg
Madeira-täynnä.jpg
IMG_4960.jpg

Tervetuloa jooga-ja patikointilomalle Madeiran vehreälle "ikuisen kevään" saarelle! Atlantin lempeässä meri-ilmastossa pääset yhdistämään kehon ja mielen hellimisen kauniissa luonnossa liikkumiseen. Tämä kurssi toteutuu yhteistyössä Tjäreborgin kanssa, siispä hintaan kuuluu "kaikki" eli lennot, lentokenttäkuljetukset, hotelli aamiaisineen, joogatunnit sekä vaellukset kuljetuksineen.

 

Kursseja on maaliskuussa ja marraskuussa, molemmat ajankohdat sellaisia, että on ihana päästä hetkeksi lämpöön, valoon ja aurinkoon!

 

Ja vaikka kurssi näyttäisikin olevan jo loppuunmyyty, Tjäreborgilla on erittäin toimiva jonotuslista, koska aina saattaa tulla muutoksia.

MADEIRA

Madeira on äärettömän viehättävä paikka, johon ihastuin täysin päätä pahkaa pitäessäni siellä ensimmäiset kurssini. Madeiralla yhdistyy kaunis luonto, huikaisevat merimaisemat ja suloinen lämpö: n 20-23 astetta näiden meidän kurssien aikaan.  Madeira ei ole kovin suuri saari, mutta tuntuu isommalta jylhien vuorien takia (esim. "kotisaareni" Lesvos Kreikassa on kaksi kertaa suurempi), Madeira on todellakin luonnosta pitävän liikkujan paratiisi, tämä ei ole varsinainen perinteinen aurinko-rantalomakohde.

Pääkaupunki Funchal on erittäin kiva eloisa kaupunki. Voit nauttia paikallisesta elämänmenosta monissa kahviloissa ja rantabulevardilla. Kauppahalli "Mercado dos lavradores" on ihan varmasti vierailun arvoinen varsinkin perjantaisin ja lauantai-aamupäivisin sinne tulevat myös paikalliset myymään omia tuotteitaan. Siellä saa maistella erilaisia eksoottisia hedelmiä, myynnissä on kukkia ja kukkasipuleita, mausteita, matkamuistoja, sokeriruoko "hunajaa" ja vaikka mitä nahka-ja korkista tehtyjä tuotteita.

Vanha kaupunki on erityisen pittoreski monine maalattuine ovineen ja siellä on loistavia ravintoloita vieri vieressä. Palvelu on kaikkialla ystävällistä ja leppoisaa. 

Funchalin yläpuolella Monte-nimisessä kylässä on erityisen hieno trooppinen puutarha (Monte Palace Tropical Garden, joka on siis eri kuin Botanical garden) täynnä patsaita ja suihkulähteitä, jossa on myös laaja puolijalokivien museo. Monten viehättävässä kylässä on myös Madeiran "pyhin" kirkko Nossa Senhora do Monte. Tänne pääsee ilmojen halki jännittävällä köysiradalla (teleférico) ja voi tulla alas vauhdikkaasti perinteisellä rottinkikelkalla - vaikka se onkin vähän "turistimeininkiä" niin onhan se nyt ihan tavattoman hauskaa!! 

Satamasta lähtee monia katamaraaneja, joilla voi tehdä retken merelle tapaamaan valaita ja delfiinejä.

Katamaraanilla on yhteys merellä olevaan pienempään moottoriveneeseen ja sitä kautta he tietävät koko ajan missä nämä mertenvaltiaat liikkuvat. Ja jos ei heitä sattuisi näkemään, saat uuden ilmaisen retken tilalle. Merelle pääsee myös purjeveneellä tai isolla vanhalla puulaivalla.

Saarella on myös kaksi golf-kenttää ja ratsastustalli.

Hotelli Alto Lidon melko välittömässä läheisyydessä on useita (luonnon) merivesialtaita, joissa voi myös ottaa aurinkoa ja pulahtaa uimaan. Merivesi on raikasta, muttei kauhean kylmää,  parikymmentä asteista. Näissä uimaloissa on turvallisempaa pulikoida, joskus Atlantin aallot ovat hyvin voimakkaita vaikka meri näyttäisikin rauhalliselta.

Ja mitä nyt olisi visiitti Madeiralla maistamatta madeiraviiniä! Esimerkiksi vanhassa D'Oliveiras-madeiraviinitehtaalla ihan Funchalin keskustassa pääsee maistelemaan eri viinejä herkullisen perinteisen sokeriruokohunajakakun kanssa. 

Ja aivan ehdottomasti suosittelen läheisen Reid's -luksushotellin "kello viiden teetarjoilua". Afternoon tea tarjoillaan joka päivä klo 15:00 tai 16:30. Se on todella suosittu, joten kannattaa varata etukäteen ennen matkaa.

VAELLUKSET

Patikkareissuilla kuljemme hurmaavan paikallisen Manuelan ohjauksessa. Hän tuntee saaren kuin omat taskunsa ja on tehnyt vuoristo-oppaan työtä jo yli 30 vuotta. Sen lisäksi, että hän on kuin kävelevä ensyklopedia Madeirasta, Manuela puhuu äärettämän hyvää ja selkeää englantia, mutta tietenkin tarvittaessa voin tulkata.

Hän vie meitä uskomattoman vehreisiin taikametsiin; ihastelemme jylhiä vuorimaisemia sekä tutustumme saaren todella rikkaaseen kasvillisuuteen. Täällä näkee avokado-, annona-, guava- tai papaijapuita, eniten on banaanipuita ja viiniviljemiä.

Osa retkistämme kulkee "levadoita" pitkin. Levadat ovat siis kastelukanavia, joita on vuosisatojen varrella rakennettu yli 3000km. Tämä on huomionarvoista, koska pelkkä tieverkosto on vain noin 660km!

Levadat kiemurtelevat useimmiten korkealla vuorilla keräten vettä vesiputouksista sekä sateesta ja pilvistä. Ne toimivat ennen vanhaan myös kulkureitteinä kylästä toiseen, kun tieverkosto ei ollut vielä kovin kattava. Nämä jotkin hyvinkin korkealla olevat levadat yhtyvät toisiin matalammalla oleviin levadoihin, jotka nimensä mukaisesti ovat kastelukanavia viljelyksien lähellä.

Vaellukset ovat vaihtelevia, saattaa käydä niinkin, että sääolosuhteiden takia vaihdamme reittiä peräti lähtöaamuna! Reitit ovat luokiteltu vaikeusasteeltaan "kohtuullisiksi" ja tavallinen hyvä peruskunto riittää.

Ne sisältävät huomattaviakin korkeuseroja eli paljon eriasteisia nousuja sekä jyrkkiäkin alamäkiä/portaita. Niillä siis tarvitaan hyvän peruskunnon lisäksi myös tasapainoa ja kykyä liikkua sujuvasti vaihtelevassa maastossa. Tukevat liukumattomat ja mieluiten vedenpitävät jalkineet ovat kaikkein tärkein varuste, koska poluilla saattaa olla irtokiviä, hiekkaa, liukkaita juuria tms. Ja vaikka ei olisi edes satanutkaan, yön aikana maassa on aina kosteutta ja se tekee savisesta maaperästä paikoitellen hyvin liukkaan. Sinun täytyy voida luottaa jalkoihisi 110 prosenttisesti!

Usein kuvailen hyvää peruskuntoa siten, että voisit kiivetä rappusia helposti viidenteen kerrokseen pari kertaa edestakaisin - toki kiireettä, omassa rauhallisessa rytmissäsi: vauhdilla ei siis ole MITÄÄN merkitystä! Valokuvattavaa myös riittää, joten senkin takia tulee pysähdyksiä tuon tuosta. Tämä kurssi on pääsääntöisesti luonnossa liikkujien nautiskelijoiden reissu eikä ihan varsinainen "kuntoiluloma" vaikka "aktiivisia" ollaankin!

JOOGA

Patikoinnin vastapainoksi voitelemme niveliä, hoidamme ja venyttelemme kävelystä väsyneitä lihaksia ja rentoutamme mieltä lempeällä IISI-joogalla. 

IISI-hathajooga on helposti lähestyttävää monipuolista joogaa. Se sopii aivan kaikille, kyseessä ei ole mitään "jooga-akrobatiaa" vaan suhtaudumme kehoon ja itseemme ystävällisellä ja armollisella asenteella.

Silti se ei tarkoita pelkkää "makoilua" vaan kehon lihakset kaipaavat myös vahvistamista esimerkiksi juuri tasapainon hallinnan takia.

Kaikki tekevät liikkeet omaa kehoaan kuunnellen. IISI-hathajooga sopii esimerkiksi juuri Sinulle, joka saatat kuvitella olevasi ”liian jäykkiä taivutuksiin” tai ehkäpä et ole koskaan edes kokeillut joogaa!! NYT siihen tarjoutuu todella hyvä ja helppo mahdollisuus. Ja toki kokeneemmille joogeillekin löytyy aina haastetta.

Aamutunnit ovat reippaampia & dynaamisempia ja herättelevät kehon uuteen päivään hotellin ihanalla aurinkoisella kattoterassilla, josta on upea näköala merelle.

Iltajoogatunnit ovat hotellin sisäjoogasalissa. Niillä voidaan tehdä hieman joogaterapeuttisia liikesarjoja riippuen osallistujien toiveista tai tarpeista, siksi minulle on tärkeätä tietää etukäteen, jos Sinulla on joitakin kremppoja tai vaivoja. Muuten vain hiljennymme yinjoogan maailmaan: rentoutumiseen ja pehmeisiin venyttelyihin, jotka tuovat myös rauhallisen syvän unen.

Jos et ole ollut aiemmin joogatunneillani, voit tulla ilmaiseksi kokeilemaan online-tuntia ihan koska tahansa:,

täältä voit valita 0euron tunnin: https://www.joogaaiora.fi/joogakortit

HOTELLI

Hotelli Alto Lido on hyvä, mukava viihtyisä hotelli ja sen sijainti on erinomainen.  Se koostuu monesta eri rakennuksesta ja on sen takia ehkä hieman sokkeloinen, mutta varmaan vähintään viimeisenä päivänä olet löytänyt kaikki kätevät oikopolut. Huoneet ovat kivoja, tilavia ja raikkaita.

Aamiainen on super herkullinen ja hyvin laaja, kattaa kaikki mahdolliset ruokavaliot. On mahdollisuus ostaa myös puolihoito, se on helppoa ja rentouttavaa, niin ei tarvitse iltaisin lähteä minnekään. Illallinen on kattava buffet-tyylinen (kasvis/kala/liha), toisinaan tarjolla on myös paikallisia makuja.  Illallisen voi ostaa myös ihan vain yhdeksi kerraksikin.

Lähiympäristössä on paljon erilaisia ravintoloita, olen tässä vuosien saatossa kerännyt sellaisen epävirallisen ravintolasuosituslistankin. Parhaat ravintolat ovat tietenkin Funchalin keskustan lähellä tai vanhassa kaupungissa.

Siellä on myös paljon kehuja saanut Fado-paikka.

Keskustaan pääsee todella kätevästi ihan tavallisella paikallisbussilla (nrot 1 & 2,), pysäkki on melkein hotellin edessä. Lipun voi ostaa käteisellä bussissa tai sitten päättärillä on pieni kioski, josta voi ostaa etukäteen bussimatkoja halvemmalla. Taksikin on hyvin edullinen, noin kympin, klo 21 jälkeen siihen tulee pieni iltalisä.

Hotellissa on viihtyisä ulkoterassi aurinkovuoteineen ja pieni uima-altaan äärellä oleva lounasravintola. Uima-altaita on kaksi: ulkona ja sisällä. Hotellissa on myös pieni kuntosali sekä taivaallinen SPA-osasto, josta saa aivan mitä tahansa hierontoja ja kauneushoitoja sekä kaksi saunaa. 

Matkalle voit lähteä hyvin myös yksin, koska samanhenkisestä porukasta löytyy aina seuraa. Lisämaksusta saat oman huoneen. Taikka sitten kaksin ystävän / kumppanisi kanssa. Tämä loma sopii myös erinomaisesti vaikkapa kaveriporukalle juhlistamaan jotakin merkkipäivää uudella aktiivisella tavalla!?! 

Voit myös valita sellaisen huoneen, jossa on pieni "keittiönurkkaus" (yksiö, täytyy kertoa varatessa). Ystäväni kanssa varasimme kaksi viereistä huonetta, jossa oli väliovi - näin meillä oli vähän isompi "lukaali" ja kummallakin oma makkari ja kylppäri.

OHJELMA

Ohjattua ohjelmaa on viikon aikana viitenä päivänä ja lisäksi on yksi kokonainen vapaapäivä (perjantai).

Kaikki ohjelman aktiviteetit ovat luonnollisesti täysin vapaaehtoisia. Joskus tuntuu, että tarvitset enemmän vapaa-aikaa ja ehkä jätät jonkun joogatunnin välistä. Ja jos jäät patikkaretken sijaan mieluummin lepäämään tai ottamaan aurinkoa altaalle tai vaikkapa haluat kahville Funchaliin, siitä olisi hyvä ilmoittaa etukäteen Marjaanalle, jotta emme odota Sinua bussille. 

Saapumispäivänä (ma) tapaamme hotellin päärakennuksen 2. kerroksen aulassa joogasalin vieressä klo 17:30.

Meillä on pieni tutustuminen, kurssin esittely ja heti perään venyttelevän rauhoittava iltajooga, jolla saat lentojäykkyydet sulamaan ja loman kunnolla alkamaan.

Ensimmäisenä varsinaisena päivänä (ti) aamujoogan ja aamiaisen jälkeen teemme tutustumiskävelyn Marjaanan kanssa merenrantaa pitkiin läheisille merialtaille. Voit jäädä sinne lekottelemaan ja lueskelemaan tai jatkamme matkaa viereiseen erittäin pittoreskiin kalastajakylään Câmara de Lobosiin. Siellä syömme omakustanteisen (kala/simpukka/kasvis) lounaan ja paluu taksilla (n. 4 euroa/hlö).

Paikallisoppaamme Manuelan johdolla teemme kolme erilaista vaellusta (ke, to & su).

Ensimmäinen retki keskiviikkona on hieman lyhyempi (n. 5 km), sinne lähdemme klo 14. Suuntaamme ensin vuoristoon ihanaan teehuoneeseen lounaalle (omakustanteinen 10 euroa). Rita's Teahouse sijaitsee pikkuruisessa kylässä korkealla vuorella laakson reunalla, sen kauniista puutarhasta on siis todella hienot näköalat. 

Sitten on kaksi pidempää (n. 10-12 km) vaellusta torstaina ja sunnuntaina, lähtö aamiaisen jälkeen klo 8:30. Näinä päivinä ei siis ole aamujoogaa vaan pelkästään venyttelevä ja elvyttävä iltajooga. Joskus toinen retkistä on mahdollista tehdä hieman lyhyempänä versiona.

Joogapäivinä (ti & la) 90min joogatunnit ovat aamuin illoin.

Aamujoogat ovat ulkona hotellin ylemmällä aurinkoterassilla ja iltajooga sisäsalissa .

Päivät soljuvat rauhallisen leppoisasti, mutta samaan aikaan vilahtavat ohi tavattoman nopeasti. Joten jos oikeasti haluat myös lomailla ja tutustua saareen tai Funchaliin omatoimisesti, suosittelen kyllä ehdottomasti jäämään toiseksikin viikoksi!! On tämä sen verran ihana paikka ja tekemistä riittää!

Joogatunnit
Klo 8:00 – 9:30 Aamujooga (ti, ke & la)

Klo 17:30 – 19:00 Iltajooga (ma, ti, to, la, su)


Vaellukset

Klo 11:00 lähtö (ti)

Klo 14:00 lähtö (ke) 

Klo 8:30  lähtö (to & su)

Vaelluksilta paluuaikoja on melko mahdotonta sanoa, koska jokainen ryhmä menee omassa rytmissään, mutta retkiltä paluu on suunnilleen noin 16-16:30. Keskiviikkona noin 18:30.
 

MITÄ PAKKAAT MUKAAN?

Joogaa varten tarvitaan mukavat joustavat vaatteet (kerrospukeutuminen on pop, ensin aamulla varhain voi tuntua viileältä ja sitten tuleekin jo vähän hiki ja kuuma!), villasukat/paljaat jalat ja jotkut mukavat läpsyttimet, joilla kävelet hotellin alueella. 

Ota mukaan oma joogamatto, fleeceviltti (tätä käytetään myös joogassa apuvälineenä rullalla selän alla tai esim. kiedomme tyynyn siihen, jotta saamme bolsterin) sekä kankainen säilytyskassi.

Annan Sinulle kurssin ajaksi omaan henkilökohtaiseen käyttöösi muutamia joogavälineitä: erikoispitkän joogavyön sekä pari joogapalikkaa ja voit säilyttää niitä tässä kassissa ja kätevästi kuljettaa mukanasi joogatunneille.


Vaelluksille on hyvä varustautua myös kerrospukeutumisella, jotta voi tarpeen mukaan lisätä tai vähentää vaatetusta. Ylhäällä vuoristossa saattaa olla paljon viileämpää kuin Funchalissa, joskus huipulla on ollut aamulla +6 astetta vaikka lähtiessä Funchalista olisi +20. Esim. tuulitakin / kuoritakin alle ohut villatakki tai kevyt ohut neule, jonka saa kätevästi riisuttua, kun tulee hiki, silkkinen kaulahuivi, jopa pipo ja hanskatkin saattavat olla tarpeellisia.

Madeiralla usein sataa ripsauttelee varsinkin vuoristossa. Sääolosuhteet ovat äärettömän vaihtelevia koko saarella ja vaihtuvat myös hyvin nopeasti, joten säätiedotuksien seuraamisesta ei ole mitään hyötyä vaan kannattaa mieluummin katsoa ajantasaisia webbikameroita. Joten kevyt sadetakki tai sadeviitta, joka peittää repun, on erittäin kätevä (tai repun oma sadesuojus). Ihan hyviä ja käteviä sadeviittoja myydään parilla eurolla paikan päälläkin. Ja se viitta tulee tarpeeseen myös, kun joillakin levadoilla polku kulkee vesiputouksen ali!!!!

Kaikkein tärkein asia on kiengät. Minulta kysytään uudelleen ja uudelleen selviääkö lenkkareilla. Jos niissä on hyvä liukumaton pohja ja ne ovat vedenpitävät - ehkä. Mutta tukevapohjaiset, vedenpitävät nilkkaa tukevat vaelluskengät ovat kaikkein parhaat. Maaperä ja askelmat rappusilla/poluilla ovat liukkaat. Laadukkaat vaellussukat estävät myös rakkuloiden syntymistä. Pieni istuinalusta piknik-tauolle, kun nautimme luonnossa eväitämme ja otsalamppu tunneleihin, joita on useilla levadoilla. Myös kokoonmenevät kävelysauvat tai vain yksi sauva on hyvä ottaa mukaan, ne auttavat todella paljon alamäissä ja rappusissa, jos jalat tai varsinkin polvet väsyvät. Manuelalla on lainata muutama kepakko.

Hyvä idea on ottaa mukaan esim. kevytuntsikka tai joku lämmin kuiva vaate ja vaihtokengät, jotka voi jättää minibussiin vaelluksen ajaksi ja vaihtaa vaelluksen jälkeen. Pysähtyessä saattaa tulla vähän vilu, varsinkin jos on satanut ja olet hikinen.

Ja tietenkin vesipullo on tosi tärkeä, mutta ehkäpä myös pienessä termoksessa voisi olla lämmintä juomaa. Yleensä pysähdymme johonkin kauniiseen paikkaan nauttimaan omia eväitämme tai sitten vaellus päättyy johonkin kahvilaan.

Päiväsaikaan kaupungilla on ihan hellemekko/shortsi/sandaalikelit, illalla sitten tarvitsee jo pitkähihaisempaa vähän lämpimämpää vaatetta. Sateenvarjoa unohtamatta - kuten sanottu eikä sitä voi liikaa painottaa: sääolosuhteet vaihtelevat äärettömän nopsaan!

Tjäreborgilla voi helposti ja edullisesti ostaa lentolippuusi myös extrakiloja. Onhan mukavaa myös tuoda tuliaisina esim. sitä mainiota madeiraviiniä vaikka jouluksi!

Hotellihuoneissa on sampoota, suihkugeeliä, saippua ja vartalovoidetta sekä hiustenkuivaaja. Huoneissa on tietenkin pyyhkeet sekä uima-altaalle otettava pyyhe. Muista uikkarit ja aurinkolasit! 

Kurssin ajaksi voi vuokrata hotellin respasta froteisen aamutakin ja tohvelit. Kannattaa ottaa mukaan narua ja muutama pyykkipoika, jos haluat pesaista esim. vaellussukat tai jotain muuta pientä pyykkiä ja kuivattaa parvekkeellasi. Hotellissa on (kallis ja hidas) pesulapalvelu, mutta ihan lähellä on itsepalvelupesula, josta ne tuovat pyykit samana päivänä hotellille.

Hotellin vieressä on oikein hyvä minimarket / ruokakauppa "Pingo Doce", josta voi halutessaan ostaa vettä, hedelmiä ja kaikenlaisia snacksejä retkille evääksi tai jopa edullisia valmisruokia lounaaksi tai pieneksi iltapalaksi, niin ei ole välttämätöntä käydä joka ilta "ulkona" syömässä. Muistaakseni klo 21 jälkeen siellä alkaa "ale" päivän ruokien suhteen.

Forum Madeira, iso ostoskeskus sijaitsee vain 10 min kävelyn päässä ja siellä on valtavasti kauppoja, jos jotain tärkeää unohtui ottaa mukaan tai muuten vaan haluat shoppailla. Keskustassa on toinen iso La Vie-niminen ostoskeskus.

Ja hotellista muutaman sadan metrin päässä on myös "sininen kahvila", jonka kahvi ja erittäin herkullinen kakkuvalikoima houkuttaa vaelluksen jälkeen.


Päiväkohtainen matkaohjelma toimitetaan matkan ostaneille noin kolme viikkoa ennen matkan alkua.

Matkan varaukset suoraan Tjäreborgilta:

press to zoom

press to zoom
perinteinen vinhaakin vinhempi rottinkikelkka-ajelu
perinteinen vinhaakin vinhempi rottinkikelkka-ajelu

press to zoom

press to zoom
1/24