top of page
IMG-4955.JPG

Joogaa ja patikointia Madeiralla

IMG_4960.jpg

MARRASKUU 1
joogaa ja patikointia

13.- 20.11.2023

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

IMG_4960.jpg

MARRASKUU 2
joogaa ja patikointia

20. - 27.11.2023

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

IMG_4960.jpg

MAALISKUU 1
joogaa ja patikointia

18. - 25.3.2024

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

IMG_4658_edited.jpg

MAALISKUU 2
joogaviikko

25.3. - 1.4.2024

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

Tervetuloa lomailemaan ihanalle Madeiran vehreälle "ikuisen kevään" saarelle!

Atlantin lempeässä meri-ilmastossa pääset yhdistämään kehon ja mielen hellimisen kauniissa luonnossa liikkumiseen. Tämä kurssi toteutuu yhteistyössä Tjäreborgin kanssa, siispä hintaan kuuluu "kaikki" eli lennot, lentokenttäkuljetukset, hotelli aamiaisineen, joogatunnit sekä vaellukset kuljetuksineen. Useimmat kurssit sisältävät sekä patikointia että joogaa, mutta on olemassa myös pelkkä joogakurssi, johon voimme halutessanne yhdistää myös 1-2 kävelyretkeä luonnossa.

 

Kursseja on maaliskuussa ja marraskuussa, molemmat ajankohdat sellaisia, että on ihana päästä hetkeksi lämpöön, valoon ja aurinkoon!

 

Ja vaikka kurssi näyttäisikin olevan jo loppuunmyyty, Tjäreborgilla on erittäin toimiva jonotuslista, koska aina saattaa tulla muutoksia.

MADEIRA

Madeira on äärettömän viehättävä paikka, johon ihastuin täysin päätä pahkaa pitäessäni siellä ensimmäiset kurssini. Madeiralla yhdistyy kaunis luonto, huikaisevat merimaisemat ja suloinen lämpö: n 20-23 astetta näiden meidän kurssien aikaan.  Madeira ei ole kovin suuri saari, mutta tuntuu isommalta jylhien vuorien takia (esim. "kotisaareni" Lesvos Kreikassa on kaksi kertaa suurempi), Madeira on todellakin luonnosta pitävän liikkujan paratiisi, tämä ei ole varsinainen perinteinen aurinko-rantalomakohde.

Pääkaupunki Funchal on erittäin kiva eloisa kaupunki. Voit nauttia paikallisesta elämänmenosta monissa kahviloissa ja rantabulevardilla. Kauppahalli "Mercado dos Lavradores" on ihan varmasti vierailun arvoinen varsinkin perjantaisin ja lauantai-aamupäivisin sinne tulevat myös paikalliset myymään omia tuotteitaan. Siellä saa maistella erilaisia eksoottisia hedelmiä, myynnissä on kukkia ja kukkasipuleita, mausteita, matkamuistoja, sokeriruo'osta tehtyä "hunajaa" ja vaikka mitä nahasta tai korkista tehtyjä tuotteita.

Vanha kaupunki on erityisen pittoreski monine maalattuine ovineen ja siellä on loistavia ravintoloita vieri vieressä. Palvelu on kaikkialla ystävällistä ja leppoisaa. 

Funchalin yläpuolella Monte-nimisessä kylässä on erityisen hieno trooppinen puutarha (Monte Palace Tropical Garden, joka on siis eri kuin Botanical garden) täynnä patsaita ja suihkulähteitä, jossa on myös laaja puolijalokivien museo. Monten viehättävässä kylässä on myös Madeiran "pyhin" kirkko Nossa Senhora do Monte. Tänne pääsee ilmojen halki jännittävällä köysiradalla (teleférico) ja voi tulla alas vauhdikkaasti perinteisellä rottinkikelkalla - vaikka se onkin vähän "turistimeininkiä" niin onhan se nyt ihan tavattoman hauskaa!! 

Satamasta lähtee monia katamaraaneja, joilla voi tehdä retken merelle tapaamaan valaita ja delfiinejä.

Katamaraanilla on yhteys merellä olevaan pienempään moottoriveneeseen ja sitä kautta he tietävät koko ajan missä nämä mertenvaltiaat liikkuvat. Ja jos ei heitä sattuisi näkemään, saat uuden ilmaisen retken tilalle. Merelle pääsee myös purjeveneellä tai isolla vanhalla puulaivalla.

Saarella on myös kaksi korkeatasoista golf-kenttää (toisella järjestetään mestaruuskisojakin) ja ratsastustalli.

Hotelli Alto Lidon melko välittömässä läheisyydessä on useita (luonnon) merivesialtaita, joissa voi myös ottaa aurinkoa ja pulahtaa uimaan. Merivesi on raikasta, muttei kauhean kylmää,  parikymmentä asteista. Näissä uimaloissa on turvallisempaa pulikoida, joskus Atlantin aallot ovat hyvin voimakkaita vaikka meri näyttäisikin rauhalliselta.

Ja mitä nyt olisi visiitti Madeiralla maistamatta madeiraviiniä! Esimerkiksi vanhassa D'Oliveiras-perheen madeiraviinitehtaalla ihan Funchalin keskustassa pääsee maistelemaan eri viinejä herkullisen perinteisen sokeriruokohunajakakun kanssa. 

Ja aivan ehdottomasti suosittelen läheisen Reid's -luksushotellin "kello viiden teetarjoilua". Afternoon tea tarjoillaan joka päivä klo 15:00 tai 16:30. Se on todella suosittu, joten kannattaa varata etukäteen ennen matkaa.

VAELLUKSET

Patikkareissuilla kuljemme hurmaavan paikallisen Manuelan ohjauksessa. Hän tuntee saaren kuin omat taskunsa ja on tehnyt vuoristo-oppaan työtä jo yli 30 vuotta. Sen lisäksi, että hän on kuin "kävelevä ensyklopedia" Madeirasta,

Manuela puhuu äärettämän hyvää ja selkeää englantia. Hän kertoo värikkäästi Madeiran historiasta, nykypäivästä, koulutusjärjestelmästä, banaanien viljelystä tai ihan mistä vain osallistujat ovat kiinnostuneita.

Manuela vie meitä uskomattoman vehreisiin taikametsiin; ihastelemme jylhiä vuorimaisemia sekä tutustumme saaren todella rikkaaseen kasvillisuuteen. Täällä näkee avokado-, annona-, guava- tai papaijapuita, eniten on banaaniviljelmiä ja tietenkin kuuluisia madeiraviiniköynnöksiä.

Osa retkistämme kulkee "levadoita" pitkin. Levadat ovat siis kastelukanavia, joita on vuosisatojen varrella rakennettu yli 3000km. Tämä on huomionarvoista, koska pelkkä tieverkosto on vain noin 660km!

Levadat kiemurtelevat useimmiten korkealla vuorilla keräten vettä vesiputouksista sekä sateesta ja pilvistä. Ne toimivat ennen vanhaan myös kulkureitteinä kylästä toiseen, kun tieverkosto ei ollut vielä kovin kattava. Nämä jotkin hyvinkin korkealla olevat levadat yhtyvät toisiin matalammalla oleviin levadoihin, jotka nimensä mukaisesti ovat kastelukanavia viljelyksien lähellä.

Vaellukset ovat vaihtelevia ja eri puolella saarta. Reitit ovat luokiteltu vaikeusasteeltaan "kohtuullisiksi" ja tavallinen hyvä peruskunto riittää. Emme siis mene sinne kaikkein vaikeimmille reiteille !

Ne kuitenkin sisältävät huomattaviakin korkeuseroja eli paljon eriasteisia nousuja sekä jyrkkiäkin alamäkiä/portaita. Niillä siis tarvitaan hyvän peruskunnon lisäksi myös tasapainoa ja kykyä liikkua sujuvasti vaihtelevassa maastossa.

Eräs ystäväni huokaisi: "Madeiralla on vain ylämäkiä ja alamäkiä" - ja varsinkin juuri ne alamäet ovat raskaampia, erityisesti jos Sinulla on mitään polvi-tai lonkkavaivoja. 

Tukevat liukumattomat (ja mieluiten vedenpitävät) jalkineet ovat kaikkein tärkein varuste, koska poluilla saattaa olla irtokiviä, hiekkaa, liukkaita juuria tms. Ja vaikka ei olisi edes satanutkaan, yön aikana maassa on aina kosteutta ja se tekee savisesta maaperästä paikoitellen hyvin liukkaan. Sinun täytyy voida luottaa jalkoihisi 110 prosenttisesti! 

Usein kuvailen hyvää peruskuntoa siten, että voisit kiivetä rappusia helposti viidenteen kerrokseen pari kertaa edestakaisin - toki kiireettä, omassa rauhallisessa rytmissäsi - vauhdilla ei siis ole MITÄÄN merkitystä! Osa ryhmästä kulkee aina hieman nopeammin kuin toiset ja se on aivan luonnollista. 

Valokuvattavaa myös riittää upeissa maisemissa, joten senkin takia tulee pysähdyksiä tuon tuosta. Ja myös toisen sorttisia pysähdyksiä: reiteillä ei ole vessoja, joten täytyy käydä puskassa. 

Tämä kurssi on pääsääntöisesti luonnossa liikkujien nautiskelijoiden reissu eikä varsinainen "sporttiloma"  vaikka "aktiivisia" ollaankin!

JOOGA

Patikoinnin vastapainoksi voitelemme niveliä, hoidamme ja venyttelemme kävelystä väsyneitä lihaksia ja rentoutamme mieltä lempeällä IISI-joogalla. 

IISI-hathajooga on helposti lähestyttävää monipuolista joogaa. Se sopii aivan kaikille - ei tarvitse olla erikseen mitään joogataustaa varsinaisesti, koska kyseessä ei ole mitään "jooga-akrobatiaa" vaan suhtaudumme kehoon ja itseemme ystävällisellä ja armollisella asenteella. 

Silti se ei tarkoita pelkkää "makoilua" vaan kehon lihakset kaipaavat myös vahvistamista esimerkiksi juuri tasapainon hallinnan takia.

Kaikki tekevät liikkeet omaa kehoaan kuunnellen. IISI-hathajooga sopii esimerkiksi juuri Sinulle, joka saatat kuvitella olevasi ”liian jäykkiä taivutuksiin” tai ehkäpä et ole koskaan edes kokeillut joogaa!! NYT siihen tarjoutuu todella hyvä ja helppo mahdollisuus. Ja toki kokeneemmille joogeillekin löytyy aina haastetta.

Aamutunnit ovat reippaampia & dynaamisempia ja herättelevät kehon uuteen päivään hotellin ihanalla aurinkoisella kattoterassilla, josta on upea näköala merelle. Niiden dynaamisuusaste riippuu täysin osallistujien taustasta ja toiveista.

Iltajoogatunnit ovat hotellin sisäjoogasalissa. Niillä voidaan tehdä hieman joogaterapeuttisia liikesarjoja riippuen osallistujien toiveista tai tarpeista, siksi minulle on tärkeätä tietää etukäteen, jos Sinulla on joitakin kremppoja tai vaivoja. Muuten vain hiljennymme yinjoogan maailmaan: rentoutumiseen ja pehmeisiin venyttelyihin, jotka tuovat myös rauhallisen syvän unen.

Jos et ole ollut aiemmin joogatunneillani, voit tulla ilmaiseksi kokeilemaan online-tuntia ihan koska tahansa:,

täältä voit valita 0euron tunnin: https://www.joogaaiora.fi/joogakortit

HOTELLI

Hotelli Alto Lido on hyvä ja viihtyisä 4 tähden hotelli ja sen sijainti on erinomainen.  Se koostuu monesta eri rakennuksesta ja on sen takia hieman sokkeloinen, mutta varmaan vähintään viimeisenä päivänä olet löytänyt kaikki kätevät oikopolut. 

Aamiainen on super herkullinen ja se kattaa hyvin laajasti erilaiset ruokavaliot. Sitä todellakin voi suositella.

On myös mahdollisuus ostaa puolihoito, se on tietenkin helppoa ja rentouttavaa, mutta valitettavasti en voi suositella hotellin illallista. Kurssilla on aina muitakin yksinmatkustavia, niin on helppoa saada illallisseuraa lähiravintoloihin, joita on todella paljon aivan hotellin vieressä. Olen tässä vuosien saatossa kerännyt sellaisen epävirallisen ravintolasuosituslistankin.

Parhaat ravintolat ovat tietenkin Funchalin keskustan lähellä tai vanhassa kaupungissa.

Siellä on myös paljon kehuja saanut Fado-paikka (Sabor a Fado), jossa tarjoilijat puhkeavat laulamaan kesken tarjoilun, erittäin viehättävä perheyritys, mutta sinne pitää ehdottomasti varata pöytä etukäteen, koska paikka on hyvin pieni.

Keskustaan pääsee todella kätevästi ihan tavallisella paikallisbussilla (nrot 1 & 2,), pysäkki on melkein hotellin edessä. Lipun voi ostaa käteisellä bussissa tai sitten päättärillä on pieni kioski, josta voi ostaa etukäteen bussimatkoja halvemmalla. Taksikin on hyvin edullinen, noin kympin, klo 21 jälkeen siihen tulee pieni iltalisä.

Hotellissa on viihtyisät ulkoterassit aurinkovuoteineen ja pieni uima-altaan äärellä oleva snack bar. Uima-altaita on kaksi: ulkona ja sisällä. Tietenkin kaikkein kivointa on käydä pulahtamassa Atlantin aalloissa, hotellin alapuolella rantabulevardilla on useita luonnon merivesialtaita, kivoimmalle laava-altaalle on vain 15 min kävely.

Hotellissa on myös pieni kuntosali sekä taivaallinen SPA-osasto, josta saa aivan mitä tahansa hierontoja ja kauneushoitoja sekä kaksi saunaa. 

Matkalle voit lähteä hyvin myös yksin, koska samanhenkisestä porukasta löytyy aina seuraa ja jopa uusia ystäviäkin. Lisämaksusta saat oman huoneen.  Ja sitä kannattaakin hieman pohtia, ihan ne tavalliset kahden hengen huoneet eivät ole kauhean isoja. Voit myös valita lisämaksusta sellaisen huoneen, jossa on pieni "keittiönurkkaus" (yksiö eli studio), tämä on paljon tilavampi huone. Ystäväni kanssa varasimme kaksi viereistä huonetta, jossa oli väliovi - näin meillä oli vähän isompi "lukaali" ja kummallakin oma makkari ja kylppäri. 

Tämä loma sopii myös erinomaisesti vaikkapa kaveriporukalle juhlistamaan jotakin merkkipäivää uudella aktiivisella tavalla!?! 

OHJELMA

Ohjattua ohjelmaa on viikon aikana viitenä päivänä ja lisäksi on yksi kokonainen vapaapäivä (perjantai).

Kaikki ohjelman aktiviteetit ovat luonnollisesti täysin vapaaehtoisia. Joskus tuntuu, että tarvitset enemmän vapaa-aikaa ja ehkä jätät jonkun joogatunnin välistä. Ja jos jäät patikkaretken sijaan mieluummin lepäämään tai ottamaan aurinkoa altaalle tai vaikkapa haluat kahville Funchaliin, siitä olisi hyvä ilmoittaa etukäteen Marjaanalle, jotta emme odota Sinua bussille. 

 

Saapumispäivänä (ma) tapaamme klo 17:30 hotellin päärakennuksen 2. kerroksen joogasalissa. 

Meillä on pieni tutustuminen, kurssin esittely ja heti perään venyttelevä rauhoittava iltajooga, jolla saat lentojäykkyydet sulamaan ja loman kunnolla alkamaan. Joten pukeudu joogavaatteisiin ja ota mukaan kassi joogatarvikkeita varten, jotka saat viikon ajaksi lainaan.

Ensimmäisenä varsinaisena päivänä (ti) aamujoogan ja aamiaisen jälkeen teemme tutustumiskävelyn Marjaanan kanssa merenrantaa pitkiin läheisille merialtaille. Voit jäädä sinne lekottelemaan ja lueskelemaan tai jatkamme matkaa viereiseen erittäin pittoreskiin kalastajakylään Câmara de Lobosiin (n 7km).

Siellä syömme omakustanteisen (kala/simpukka/kasvis) lounaan. Tämän tuoreempaa kalaa ei voi saada: suoraan merestä lautasellesi. Ja täällä on loistava mahdollisuus kokeilla Madeiran erikoisuutta: "mustaa huotrakalaa" (black scabbard fish) ja se tarjoillaan perinteisesti banaanin ja passionhedelmäkastikkeen kera. Myös grillatut pikkusimpukat ovat herkullisia (grilled limpets) ja niiden seuraksi kannattaa tilata "Bolo de caco" eli lämmin suussasulava valkosipulileipä.... Ja viileä "vinho verde" täydentää makunautinnon! 

Palaamme taksilla hotelliin (n. 3-4 euroa/hlö).

Paikallisoppaamme Manuelan johdolla teemme kolme erilaista vaellusta (ke, to & su).

Ensimmäinen retki keskiviikkona on hieman lyhyempi (n. 5-7 km), sinne lähdemme klo 14. Tämä ensimmäinen levadakävely on aina helppo, tasaista maastoa enimmäkseen. 

Sitten on kaksi pidempää (n. 9-12 km) vaellusta torstaina ja sunnuntaina, lähtö aamiaisen jälkeen klo 8:30.

Näinä päivinä ei siis ole aamujoogaa vaan pelkästään venyttelevä ja elvyttävä iltajooga.

Ja koska sää Madeiralla on äärettömän nopeasti vaihteleva, niin saattaa olla, että joudumme patikkapäivän aamuna muuttamaan alkuperäistä suunnitelmaa.

Siksi retkikohdetta on vaikea "lyödä lukkoon" etukäteen. Mutta sanoisin, että minne tahansa päädymmekään, siellä on sanomattoman kaunista, koska Madeiran luonto vain on ihanaa ihan kaikkialla ! 

JOOGATUNNIT

Aamujoogat ovat ulkona hotellin ylemmällä aurinkoterassilla ja iltajooga sisäsalissa .

Päivät soljuvat rauhallisen leppoisasti, mutta samaan aikaan vilahtavat ohi tavattoman nopeasti. Joten jos oikeasti haluat myös lomailla ja tutustua saareen tai Funchaliin omatoimisesti, suosittelen kyllä ehdottomasti jäämään toiseksikin viikoksi!! On tämä sen verran ihana paikka ja tekemistä riittää!

Joogatunnit
Klo 8:00 – 9:30 Aamujooga (ti, ke & la)

Klo 17:30 – 19:00 Iltajooga (ma, ti, to, la, su)

Usein lauantai-iltaisin olemme muuttaneet joogaa aiemmaksi klo 17:00-18:30, niin siitä ehtii hyvin kaupungille esim. fadoesitykseen tai muuten vain syömään. 


Vaellukset

Klo 11:00 lähtö (ti)

Klo 14:00 lähtö (ke) 

Klo 8:30  lähtö (to & su)

Vaelluksilta paluuaikoja on melko mahdotonta sanoa, koska jokainen ryhmä menee omassa rytmissään,

mutta retkiltä paluu on suunnilleen n klo 16 tai vähän sen jälkeen (ti, to & su). Keskiviikkona noin 18:30. 
 

MITÄ PAKKAAT MUKAAN?

Joogaa varten tarvitaan mukavat joustavat vaatteet (kerrospukeutuminen on pop, ensin aamulla varhain voi tuntua viileältä ja sitten tuleekin jo vähän hiki ja kuuma!), villasukat/paljaat jalat ja jotkut mukavat läpsyttimet, joilla kävelet hotellin alueella. 

Ota mukaan OMA JOOGAMATTO, FLEECEVILTTI sekä säilytysKASSI joogatavaroille.

Tässä(kin) asiassa Ikean "ikivihreä" kassi on osoittautunut ihan lyömättömäksi: se on litteä ja kevyt pakata,

siihen mahtuu sekä joogamattosi että ne joogatarvikkeet, jotka saat viikon ajaksi omaan käyttöösi.

Annan Sinulle lainaan erikoispitkän joogavyön ja 3 joogapalikkaa (ison & litteän & soikean).

Ja jos lähtiessä matkalaukku ei riitäkään, siitä saa lisälaukun, jonka voi teipata kunnolla umpeen ! 

Fleecevilttiä käytämme joogatunneilla apuvälineenä rullana tai kiedomme esim. tyynyn siihen, jotta saat siitä bolsterin. Tämän takia ohut pyyhe ei käy.


Vaelluksille on hyvä varustautua myös kerrospukeutumisella, jotta voi tarpeen mukaan lisätä tai vähentää vaatetusta. Ylhäällä vuoristossa saattaa olla paljon viileämpää kuin Funchalissa, joskus huipulla on ollut aamulla +6 astetta vaikka lähtiessä Funchalista olisi +20.

Nyt viime kursseilla on ollut todella hyvät, lämpimän aurinkoiset säät, mutta mielessä on myös ne vaellukset, kun ollaan oltu kuin uitettuja koiria . . .

Esim. tuulitakin / kuoritakin alle ohut villatakki tai kevyt ohut neule, jonka saa kätevästi riisuttua, kun tulee hiki. Silkkinen kaulahuivi on tarpeen, jos olet herkkä vedolle. Auringonsuojapäähine tai jopa pipo ja hanskatkin saattavat olla tarpeellisia. 

Madeiralla usein saattaa sataa ripsauttella varsinkin vuoristossa. Sääolosuhteet ovat äärettömän vaihtelevia koko saarella ja vaihtuvat myös hyvin nopeasti, joten säätiedotuksien seuraamisesta EI OLE mitään hyötyä vaan kannattaa mieluummin katsoa ajantasaisia webbikameroita.

Joten kevyt sadeviitta, joka peittää repun, on erittäin kätevä. Ihan hyviä sadeviittoja myydään muutamalla eurolla paikan päälläkin. Ja se viitta tulee tarpeeseen myös, kun joillakin levadoilla polku kulkee vesiputouksen ali !!!!

Kaikkein tärkein asia on KENGÄT. Minulta kysytään uudelleen ja uudelleen selviääkö lenkkareilla . . . JOS niissä on hyvä liukumaton pohja ja ne ovat vedenpitävät - ehkä. Mutta tukevapohjaiset, vedenpitävät nilkkaa tukevat vaelluskengät ovat kaikkein parhaat. Maaperä ja askelmat rappusilla/poluilla ovat liukkaat. Laadukkaat vaellussukat estävät myös rakkuloiden syntymistä. Pieni istuinalusta piknik-tauolle, kun nautimme luonnossa eväitämme ja otsalamppu tunneleihin, joita on useilla levadoilla. Myös kokoonmenevät kävelysauvat tai vain yksi retki-vaellussauva on hyvä ottaa mukaan, ne auttavat todella paljon alamäissä ja rappusissa, jos jalat tai varsinkin polvet väsyvät.

Oppaallamme Manuelalla on myös lainata muutama kepakko.

Hyvä idea on ottaa mukaan esim. kevytuntsikka tai joku lämmin kuiva vaate ja vaihtokengät, jotka voi jättää minibussiin vaelluksen ajaksi ja vaihtaa vaelluksen jälkeen. Pysähtyessä saattaa tulla vähän vilu, varsinkin jos on satanut ja olet hikinen.

Ja tietenkin vesipullo on tosi tärkeä, mutta ehkäpä myös pienessä termoksessa voisi olla lämmintä juomaa. Yleensä pysähdymme johonkin kauniiseen paikkaan nauttimaan omia eväitämme tai sitten joskus vaellus päättyy johonkin kahvilaan.

Päiväsaikaan kaupungilla on ihan hellemekko/shortsi/sandaalikelit, illalla sitten tarvitsee jo pitkähihaisempaa vähän lämpimämpää vaatetta. Sateenvarjoa unohtamatta - kuten sanottu eikä sitä voi liikaa painottaa:

sääolosuhteet vaihtelevat äärettömän nopsaan!

Tjäreborgilla voi helposti ja edullisesti ostaa lentolippuusi myös extrakiloja. Onhan mukavaa myös tuoda tuliaisina esim. sitä mainiota madeiraviiniä, sokeriruokohunajakakkuja, kanervahunajaa tai erilaisia aloe vera-tuotteita. 

Hotellihuoneissa on sampoota, suihkugeeliä ja saippua sekä hiustenkuivaaja. Huoneissa on tietenkin pyyhkeet sekä uima-altaalle otettava pyyhe. Muista uikkarit ja aurinkolasit! 

Kurssin ajaksi voi vuokrata hotellin respasta froteisen aamutakin ja tohvelit. Kannattaa ottaa mukaan narua ja muutama pyykkipoika, jos haluat pesaista pientä pyykkiä ja kuivattaa parvekkeellasi. Hotellissa on (kallis ja hidas) pesulapalvelu, mutta ihan lähellä on itsepalvelupesula, josta ne tuovat pyykit samana päivänä hotellille. He tosin käyttävät erittäin voimakkaasti hajustettua pesuainetta.

Hotellin vieressä on oikein hyvä minimarket / ruokakauppa "Pingo Doce", josta voi halutessaan ostaa vettä, hedelmiä ja kaikenlaisia snacksejä retkille evääksi tai jopa edullisia valmisruokia lounaaksi tai pieneksi iltapalaksi, niin ei ole välttämätöntä käydä joka ilta "ulkona" syömässä. Klo 21-22 siellä on "ale" päivän tuoreruokien suhteen. 

Forum Madeira, iso ostoskeskus sijaitsee vain 10 min kävelyn päässä ja siellä on valtavasti kauppoja, jos jotain tärkeää unohtui ottaa mukaan tai muuten vaan haluat shoppailla. Keskustassa on toinen iso La Vie-niminen ostoskeskus. 

Ja hotellista muutaman sadan metrin päässä on myös ihana "sininen kahvila", jonka kahvi ja erittäin herkullinen kakkuvalikoima houkuttaa vaelluksen jälkeen.


Päiväkohtainen matkaohjelma toimitetaan matkan ostaneille noin kolme viikkoa ennen matkan alkua.

Matkan varaukset suoraan Tjäreborgilta:

bottom of page