IMG-4955.JPG

IISI - joogaa ja patikointia Madeiralla

Madeira-täynnä.jpg

MAAALISKUU 1

14. - 21.3.2022

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

Madeira-täynnä.jpg

MAALISKUU 2

21. - 28.3.2022

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

Madeira-täynnä.jpg

MARRASKUU 1

14.-21.11.2022

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

IMG_4960.jpg

MARRASKUU 2

21. - 28.11.2022

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

Tervetuloa jooga-ja patikointilomalle Madeiran vehreälle "ikuisen kevään" saarelle! Atlantin lempeässä meri-ilmastossa pääset yhdistämään kehon ja mielen hellimisen kauniissa luonnossa liikkumiseen. Tämä kurssi toteutuu yhteistyössä Tjäreborgin kanssa, siispä hintaan kuuluu "kaikki" eli lennot, lentokenttäkuljetukset, hotelli aamiaisineen, joogatunnit sekä vaellukset.

 

Kursseja on maaliskuussa ja marraskuussa, molemmat ajankohdat sellaisia, että on ihana päästä hetkeksi lämpöön, valoon ja aurinkoon!

 

Ja vaikka kurssi näyttäisikin olevan jo loppuunmyyty, Tjäreborgilla on oikein toimiva jonotuslista, koska aina saattaa tulla muutoksia.

MADEIRA

Madeira on äärettömän viehättävä paikka, johon ihastuin täysin päätä pahkaa pitäessäni siellä ensimmäiset kurssini. Madeiralla yhdistyy kaunis luonto, huikaisevat merimaisemat ja suloinen lämpö: n 20-23 astetta näiden meidän kurssien aikaan.  Madeira ei ole kovin suuri saari, mutta tuntuu isommalta jylhien vuorien takia (esim. "kotisaareni" Lesvos Kreikassa on kaksi kertaa suurempi), Madeira on todellakin luonnosta pitävän liikkujan paratiisi, tämä ei ole varsinainen perinteinen aurinko-rantalomakohde.

Pääkaupunki Funchal on erittäin kiva eloisa kaupunki. Voit nauttia paikallisesta elämänmenosta monissa kahviloissa, rantabulevardilla ja kauppahallissa. Vanha kaupunki on erityisen pittoreski monine maalattuine ovineen ja siellä on loistavia ravintoloita vieri vieressä. Palvelu on kaikkialla ystävällistä ja "tyrkyttämätöntä". 

Funchalin yläpuolella Monte-nimisessä kylässä on erityisen hieno trooppinen puutarha (Monte Palace Tropical Garden) täynnä patsaita ja suihkulähteitä, jossa on myös laaja puolijalokivien museo. Montessa on myös Madeiran "pyhin" kirkko Nossa Senhora do Monte. Tänne pääsee ilmojen halki jännittävällä köysiradalla (teleférico) ja voi tulla alas vauhdikkaasti perinteisellä rottinkikelkalla. Toki ihan perinteisellä paikallisbussillakin voi sinne körötellä hotellin edestä. 

Satamasta lähtee monia katamaraaneja, joilla voi tehdä retken merelle tapaamaan valaita ja delfiinejä.

Katamaraanilla on yhteys merellä olevaan pienempään moottoriveneeseen ja sitä kautta he tietävät koko ajan missä nämä mertenvaltiaat liikkuvat. Ja jos ei heitä sattuisi näkemään, saat uuden ilmaisen retken tilalle. 

Saarella on myös kaksi golf-kenttää ja ratsastustalli.

Hotelli Alto Lidon melko välittömässä läheisyydessä on useita merialtaita, joissa voi myös ottaa aurinkoa ja pulahtaa uimaan. Merivesi on raikasta, muttei kauhean kylmää,  parikymmentä asteista. 

Ja mitä nyt olisi visiitti Madeiralla maistamatta madeiraviiniä! Esimerkiksi vanhassa Oliveiras-madeiraviinitehtaalla ihan Funchalin keskustassa pääsee maistelemaan eri viinejä herkullisen perinteisen sokeriruokohunajakakun kanssa. 

Ja aivan ehdottomasti suosittelen läheisen Reid-luksushotellin "kello viiden teetarjoilua". Ohjelmaamme sopii parhaiten

su klo 15:00 tarjoilu, mutta se pitää varata jo pari kuukautta ennen matkaasi, koska se on niin suosittu. Ihana tapa päättää lomasi!

VAELLUKSET

Levadavaelluksilla kuljemme hurmaavan paikallisen Manuelan ohjauksessa. Hän tuntee saaren kuin omat taskunsa ja on tehnyt vuoristo-oppaan työtä jo yli 30 vuotta. Sen lisäksi, että hän on kuin kävelevä ensyklopedia Madeirasta, Manuela puhuu äärettämän hyvää ja selkeää englantia, mutta tietenkin tarvittaessa voin tulkata.

Hän vie meitä uskomattoman vehreisiin taikametsiin; ihastelemme jylhiä vuorimaisemia sekä tutustumme saaren todella rikkaaseen kasvillisuuteen. Täällä näkee avokado-, annona-, guava- tai papaijapuita, eniten on banaanipuita ja viiniviljemiä.

Levadat ovat siis kastelukanavia, joita on vuosisatojen varrella rakennettu yli 3000km. Tämä on huomionarvoista, koska pelkkä tieverkosto on vain noin 660km!

Levadat kiemurtelevat useimmiten korkealla vuorilla keräten vettä vesiputouksista sekä sateesta ja pilvistä. Niiden varsia pitkin ihmiset ovat ennen teiden valmistumista kulkeneet kylästä toiseen. Nämä korkealla olevat levadat yhtyvät toisiin matalammalla oleviin levadoihin, jotka nimensä mukaisesti ovat kastelukanavia viljelyksien lähellä.

Levadavaellukset ovat vaihtelevia, saattaa käydä niinkin, että sääolosuhteiden takia vaihdamme reittiä peräti lähtöaamuna! Reitit ovat luokiteltu vaikeusasteeltaan kohtuullisiksi ja tavallinen hyvä peruskunto riittää.

Ne sisältävät huomattaviakin korkeuseroja eli paljon eriasteisia nousuja sekä jyrkkiäkin alamäkiä/portaita.

Niillä siis tarvitaan hyvän peruskunnon lisäksi myös tasapainoa ja kykyä liikkua sujuvasti vaihtelevassa maastossa. Tukevat liukumattomat ja mieluiten vedenpitävät jalkineet ovat kaikkein tärkein varuste, koska poluilla saattaa olla hyvin liukasta mutaa, irtokiviä, hiekkaa, liukkaita juuria tms. Sinun täytyy voida luottaa jalkoihisi 100 prosenttisesti!

Usein kuvailen hyvää peruskuntoa siten, että voisit kiivetä rappusia pitkin viidenteen kerrokseen pari kertaa edestakaisin - toki kiireettä, omassa rauhallisessa rytmissäsi: vauhti ei ole siis tärkeä asia!

JOOGA

Patikoinnin vastapainoksi voitelemme niveliä, hoidamme ja venyttelemme kävelystä väsyneitä lihaksia ja rentoutamme mieltä lempeällä IISI-joogalla. 

IISI-hathajooga on helposti lähestyttävää monipuolista joogaa. Se sopii aivan kaikille, kyseessä ei ole mitään "jooga-akrobatiaa" vaan suhtaudumme kehoon ja itseemme ystävällisellä ja armollisella asenteella.

Silti se ei tarkoita pelkkää "makoilua" vaan kehon lihakset kaipaavat myös vahvistamista esimerkiksi juuri tasapainon hallinnan takia.

Kaikki tekevät liikkeet omaa kehoaan kuunnellen. IISI-hathajooga sopii esimerkiksi juuri Sinulle, joka saatat kuvitella olevasi ”liian jäykkiä taivutuksiin” tai ehkäpä et ole koskaan edes kokeillut joogaa!! NYT siihen tarjoutuu todella hyvä ja helppo mahdollisuus.

Aamutunnit ovat reippaampia & dynaamisempia ja herättelevät kehon uuteen päivään hotellin ihanalla aurinkoisella kattoterassilla, josta on upea näköala merelle.

Iltajoogatunnit ovat hotellin sisäjoogasalissa. Niillä voidaan tehdä hieman joogaterapeuttisia liikesarjoja riippuen osallistujien toiveista tai tarpeista, siksi minulle on tärkeätä tietää etukäteen, jos Sinulla on joitakin kremppoja tai vaivoja. Muuten vain hiljennymme yinjoogan maailmaan: rentoutumiseen ja pehmeisiin venyttelyihin, jotka tuovat myös rauhallisen syvän unen.

Jos et ole ollut aiemmin joogatunneillani, voit tulla ilmaiseksi kokeilemaan online-tuntia ihan koska tahansa:,

täältä voit valita 0euron tunnin: https://www.joogaaiora.fi/joogakortit

HOTELLI

Hotelli Alto Lido on mukava viihtyisä hotelli ja sen sijainti on erinomainen.  Se koostuu monesta eri rakennuksesta ja on sen takia ehkä hieman sokkeloinen, mutta varmaan vähintään viimeisenä päivänä olet löytänyt kaikki kätevät oikopolut. Mutta huoneet ovat kivoja, tilavia ja raikkaita.

Aamiainen on super herkullinen ja hyvin laaja, kattaa kaikki mahdolliset ruokavaliot. On mahdollisuus ostaa myös puolihoito, se on helppoa ja rentouttavaa, niin ei tarvitse iltaisin lähteä minnekään. Illallinen on kattava buffet-tyylinen (kasvis/kala/liha), toisinaan tarjolla on myös paikallisia makuja.  Illallisen voi ostaa myös ihan vain yhdeksi kerraksikin.

Lähiympäristössä on paljon erilaisia ravintoloita, olen tässä vuosien saatossa kerännyt sellaisen epävirallisen ravintolasuosituslistankin. Parhaat ravintolat ovat tietenkin Funchalin keskustan lähellä tai vanhassa kaupungissa.

Siellä on myös paljon kehuja saanut Fado-paikka.

Keskustaan menee hotellibussi, mutta siihen pitää aina varata paikka etukäteen. Helpompaa on ottaa ihan tavallinen paikallisbussi (nrot 1 & 2,), pysäkki on melkein hotellin edessä. Taksikin on hyvin edullinen, noin kympin, klo 21 jälkeen siihen tulee pieni iltalisä.

Hotellissa on viihtyisä ulkoterassi aurinkovuoteineen ja pieni terassiravintola. Uima-altaita on kaksi: ulkona ja sisällä. Hotellissa on myös pieni kuntosali sekä taivaallinen SPA-osasto, josta saa aivan mitä tahansa hierontoja ja kauneushoitoja sekä kaksi saunaa. Pandemian takia saunat ovat olleet nyt suljettuina.

Matkalle voit lähteä hyvin myös yksin, koska samanhenkisestä porukasta löytyy aina seuraa. Lisämaksusta saat oman huoneen. Taikka sitten kaksin ystävän / kumppanisi kanssa ja tämä loma sopii myös perheelle tai vaikkapa isommankin seurueen kanssa vaikkapa juhlistamaan jotakin merkkipäivää uudella aktiivisella tavalla!?! 

Voit myös valita sellaisen huoneen, jossa on pieni "keittiö". Ystäväni kanssa varasimme kaksi viereistä huonetta, jossa oli väliovi - näin meillä oli vähän isompi "lukaali" ja kummallakin oma makkari ja kylppäri.

OHJELMA

Ohjattua ohjelmaa on viikon aikana viitenä päivänä ja lisäksi on yksi kokonainen vapaapäivä (perjantai).

Kaikki ohjelman aktiviteetit ovat luonnollisesti täysin vapaaehtoisia. Joskus tuntuu, että tarvitset enemmän vapaa-aikaa ja ehkä jätät jonkun joogatunnin välistä. Ja jos jäät patikkaretken sijaan mieluummin lepäämään tai ottamaan aurinkoa altaalle tai vaikkapa haluat kahville Funchaliin, siitä olisi hyvä ilmoittaa etukäteen Marjaanalle, jotta emme odota Sinua bussille. 

Saapumispäivänä (ma) tapaamme hotellin päärakennuksen 2.kerroksen aulassa klo 17:30.

Meillä on pieni tutustuminen ja iltajooga.

Ensimmäisenä varsinaisena päivänä (ti) aamujoogan ja aamiaisen jälkeen teemme tutustumiskävelyn Marjaanan kanssa merenrantaa pitkiin läheisille merialtaille. Voit jäädä sinne lekottelemaan ja lueskelemaan tai jatkamme matkaa viereiseen erittäin pittoreskiin kalastajakylään Câmara de Lobosiin. Siellä syömme omakustanteisen lounaan ja paluu taksilla (n. 4 euroa/hlö).

Paikallisoppaamme Manuelan johdolla teemme kolme erilaista vaellusta (ke, to & la).

Patikalle lähdemme heti aamiaisen jälkeen. Ensimmäinen retki on hieman lyhyempi (n. 7 km) ja sitten on kaksi pidempää (n. 10 km). Näinä päivinä ei siis ole aamujoogaa vaan pelkästään venyttelevä iltajooga.

Joogapäivinä (ti & su) 90min joogatunnit ovat aamuin illoin.

Aamujoogat (ti & su) ovat hotellin upealla ulkoterassilla ja iltajooga sisäsalissa (ma,ti,ke,to,la,su).

Päivät soljuvat rauhallisen leppoisasti, mutta samaan aikaan vilahtavat tavattoman nopeasti ohi. Joten jos oikeasti haluat myös lomailla ja tutustua saareen tai Funchaliin omatoimisesti, suosittelen itseasiassa jäämään toiseksikin viikoksi!! On tämä sen verran ihana paikka!

Joogapäivä
Klo 8:00 – 9:30 Aamujooga
Klo 17:30 – 19:00 Iltajooga


Vaelluspäivä
Klo 8:30 – 16:00 Levada -vaellus
Klo 17:30 – 19:00 Iltajooga

MITÄ PAKKAAT MUKAAN?

Joogaa varten tarvitaan mukavat joustavat vaatteet (kerrospukeutuminen on pop, ensin aamulla varhain voi tuntua viileältä ja sitten tuleekin jo kuuma!), villasukat/paljaat jalat ja jotkut mukavat läpsyttimet, joilla kävelet hotellin alueella. 

Ota mukaan oma joogamatto, fleeceviltti (tätä käytetään myös joogassa apuvälineenä!) sekä kankainen säilytyskassi.

Annan Sinulle kurssin ajaksi omaan henkilökohtaiseen käyttöösi muutamia joogavälineitä: palikoita ja joogavyön ja voit kuljettaa ja säilyttää niitä tässä kassissa.


Vaelluksille on hyvä varustautua myös kerrospukeutumisella, ylhäällä vuoristossa saattaa olla paljon viileämpää kuin Funchalissa. Esim. ohut villatakki, silkkinen kaulahuivi, jopa pipo ja hanskat saattavat olla tarpeellisia, jos olemme korkealla.

Madeiralla usein sataa ripsauttelee varsinkin vuoristossa. Sääolosuhteet ovat äärettömän vaihtelevia koko saarella ja vaihtuvat myös hyvin nopeasti, joten säätiedotuksien seuraamisesta ei ole mitään hyötyä vaan kannattaa mieluummin katsoa ajantasaisia webbikameroita. Joten kevyt sadetakki tai sadeviitta, joka peittää repun, on erittäin kätevä (tai repun oma sadesuojus). Sadeviittoja myydään parilla eurolla paikan päälläkin.

Hyvät tukevapohjaiset, mieluiten vedenpitävät vaelluskengät ovat erittäin tärkeät ja hyvät vaellussukat estävät myös rakkuloiden syntymistä. Pieni istuinalusta piknik-tauolle ja otsalamppu tunneleihin, joita on useilla levadoilla. Myös kokoonmenevät kävelysauvat on hyvä ottaa mukaan, jos Sinulla ne on, ne auttavat todella paljon alamäissä ja rappusissa, jos jalat väsyvät.

Hyvä idea on ottaa mukaan esim. kevytuntsikka tai joku lämmin kuiva vaate ja vaihtokengät, jotka voi jättää minibussiin vaelluksen ajaksi ja vaihtaa vaelluksen jälkeen. Pysähtyessä saattaa tulla vähän vilu, varsinkin jos on satanut ja olet hikinen.

Ja tietenkin vesipullo on tosi tärkeä, mutta ehkäpä myös pienessä termoksessa voisi olla lämmintä juomaa. Yleensä pysähdymme johonkin kauniiseen paikkaan nauttimaan omia eväitämme tai sitten vaellus päättyy johonkin kahvilaan.

Päiväsaikaan kaupungilla on ihan hellemekko/shortsikelit, illalla sitten tarvitsee jo pitkähihaisempaa vähän lämpimämpää vaatetta. Sateenvarjoa unohtamatta - kuten sanottu: sääolosuhteet vaihtelevat äärettömän nopsaan!

Hotellihuoneissa on sampoota, suihkugeeliä, saippua ja vartalovoidetta sekä hiustenkuivaaja. Huoneissa on tietenkin pyyhkeet, mutta myös uima-altaalle otettava pyyhe. Muista uikkarit!!

Kurssin ajaksi voi vuokrata hotellin respasta froteisen aamutakin ja tohvelit. Kannattaa ottaa mukaan narua ja muutama pyykkipoika, jos haluat pesaista esim. vaellussukat tai jotain muuta pientä pyykkiä. Hotellissa on (kallis ja hidas) pesulapalvelu, mutta ihan lähellä on itsepalvelupesula, josta ne tuovat pyykit samana päivänä hotellille.

Hotellin vieressä on oikein hyvä minimarket / ruokakauppa "Pingo Doce", josta voi halutessaan ostaa vettä, hedelmiä ja kaikenlaisia snacksejä retkille evääksi tai jopa valmisruokia lounaaksi tai pieneksi iltapalaksi.

Forum Madeira, iso ostoskeskus sijaitsee vain 10 min kävelyn päässä ja siellä on valtavasti kauppoja, jos jotain tärkeää unohtui ottaa mukaan tai muuten vaan haluat shoppailla. Keskustassa on toinen La Vie-niminen ostoskeskus.

Ja hotellista muutaman sadan metrin päässä on myös "sininen kahvila", jonka kahvi ja erittäin herkullinen kakkuvalikoima houkuttaa vaelluksen jälkeen.


Päiväkohtainen matkaohjelma toimitetaan matkan ostaneille noin kolme viikkoa ennen matkan alkua.

Matkan varaukset suoraan Tjäreborgilta:

press to zoom

press to zoom
perinteinen vinhaakin vinhempi rottinkikelkka-ajelu
perinteinen vinhaakin vinhempi rottinkikelkka-ajelu

press to zoom

press to zoom
1/24