top of page
IMG-4955.JPG

Joogaa ja patikointia Madeiralla

IMG_4959.jpg

IISIjoogaa ja patikointia
MARRASKUU

11. - 18.11.2024

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

IMG_4960.jpg

IISIjoogaa ja patikointia
MAALISKUU

24.-31.3.2025

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

TERVETULOA AKTIIVILOMAILEMAAN MADEIRALLE

Sanotaan, että iki-ihana Madeira on "ikuisen kevään" saari ! Kursseja on maaliskuussa ja marraskuussa, molemmat ajankohdat sellaisia, että on ihana päästä hetkeksi lämpöön, valoon ja aurinkoon! Ja sää ja lämpötila on suurinpiirtein samanlaisia, ainoa ero on kasvillisuudessa. Esimerkiksi viime marraskuussa oli jopa 28 astetta yhtenä päivänä !! 

Tämä kurssi toteutuu yhteistyössä Tjäreborgin kanssa, siispä hintaan kuuluu "kaikki" eli lennot, lentokenttäkuljetukset, hotelli aamiaisineen, joogatunnit sekä ohjatut vaellukset minibussi-kuljetuksineen. Kurssi täytyy varata 4kk etukäteen, koska silloin päätetään toteutuuko matka. Ja varaukset yleensä suljetaan jo 2kk ennen matkaa. Vaikka kurssi näyttäisikin olevan jo loppuunmyyty, Tjäreborgilla on jonotuslista, koska aina saattaa tulla muutoksia. 

MADEIRA

Madeira tarkoittaa puuta: kun saari löydettiin 1419 se oli aivan metsän peittämä täysin vailla ihmisasutusta tai edes eläimiä. Madeira on mielestäni niin kaunis saari, etten näytä koskaan kyllästyvän siihen vaikka olenkin pitänyt jo lukemattomia kursseja siellä. Saarella on jotenkin "lempeä energia" , joka kerta aivan yhtä ihanaa ja rentouttavaa palata sinne. Olenkin leikillisesti sanonut, että jos en asuisi jo Lesvoksella, muuttaisin tänne . . . 

Madeiralla yhdistyy äärettömän kaunis luonto, huikaisevat merimaisemat ja suloinen lämpö: n 20-24 astetta näiden meidän kurssien aikaan. Madeira on todellakin luonnosta pitävän liikkujan paratiisi, tämä ei ole varsinainen perinteinen aurinko-rantalomakohde.

Madeira ei ole kovin suuri saari, vain noin 57 km pitkä ja 23 km leveä, mutta tuntuu isommalta jylhien vuorten takia.

Pääkaupunki Funchal on erittäin kiva eloisa kylämäinen kaupunki. Yliopisto, teatteri, lukuisat konsertit ja saaren oma parlamentti tuovat katukuvaan sitä "oikeata aitoa elämää".

Voit nauttia paikallisesta elämänmenosta istuskellen kahviloissa tai käyskennellen rantabulevardin puistossa.

Kauppahalli "Mercado dos Lavradores" on ihan varmasti vierailun arvoinen varsinkin perjantaisin ja lauantai-aamupäivisin, silloin sinne tulevat myös paikalliset myymään omia tuotteitaan. Siellä saa maistella erilaisia eksoottisia hedelmiä, myynnissä on kukkia ja kukkasipuleita, mausteita, matkamuistoja, sokeriruo'osta tehtyä "hunajaa" ja vaikka mitä nahasta tai korkista tehtyjä tuotteita. Hedelmiä voi ja kannattaakin maistella, mutta huomattavasti edullisemmin selviää tavallisissa hedelmäkaupoissa, suosittelenkin tuomaan kotiin esim. annoonaa tai ananasbanaania, joka on peikonlehden hedelmä. 

Vanha kaupunki on erityisen pittoreski monine maalattuine ovineen ja siellä on loistavia ravintoloita vieri vieressä. Palvelu on kaikkialla ystävällistä ja leppoisaa. 

Funchalin yläpuolella Monte-nimisessä kylässä on erityisen hieno trooppinen puutarha (Monte Palace Tropical Garden, joka on siis eri kuin Botanical garden, joka ei ole yhtä hieno) täynnä patsaita ja suihkulähteitä. Puutarhassa on myös laaja puolijalokivien museo, upeita ametisteja, ruusukvartseja ja muita todella kauniita kiviä.

Monten viehättävässä kylässä on myös Madeiran "pyhin" kirkko Nossa Senhora do Monte. Tänne pääsee ilmojen halki jännittävällä köysiradalla (teleférico) ja voi tulla alas vauhdikkaasti perinteisellä rottinkikelkalla - vaikka se onkin vähän "turistimeininkiä" niin onhan se nyt ihan tavattoman huisin hauskaa!! 

Satamasta lähtee monia katamaraaneja, joilla voi tehdä retken merelle tapaamaan valaita ja delfiinejä.

Katamaraanilla on yhteys merellä olevaan pienempään moottoriveneeseen ja sitä kautta he tietävät koko ajan missä nämä mertenvaltiaat liikkuvat. Ja jos ei heitä sattuisi näkemään, saat uuden ilmaisen retken tilalle. Merelle pääsee myös purjeveneellä tai isolla vanhalla puulaivalla.

Saarella on myös kaksi korkeatasoista golf-kenttää (toisella järjestetään mestaruuskisojakin) ja ratsastustalli.

Hotelli Alto Lidon melko välittömässä läheisyydessä on useita (luonnon) merivesialtaita, joissa voi myös ottaa aurinkoa ja pulahtaa uimaan. Varsinkin rannalla sijaitsevan ravintolan "Doca do Cavacas":in altaat ovat aivan ihania.

Merivesi on yllättävän lämmintä, noin parikymmentä asteista. Näissä uimaloissa on turvallisempaa pulikoida, joskus Atlantin aallot ovat hyvin voimakkaita vaikka meri näyttäisikin rauhalliselta.

Ja mitä nyt olisi visiitti Madeiralla maistamatta madeiraviiniä! Esimerkiksi vanhassa tunnelmallisessa D'Oliveiras-perheen madeiraviinitehtaalla ihan Funchalin keskustassa pääsee maistelemaan eri viinejä herkullisen perinteisen sokeriruokohunajakakun kanssa. Myös Funchalissa Blandy's Wine Lodge'ssa järjestetään tutustumiskierroksia tehtaalla.

Ja aivan ehdottomasti suosittelen läheisen Reid's -luksushotellin "kello viiden teetarjoilua". Afternoon tea tarjoillaan joka päivä klo 15:00 tai 16:30. Se on todella suosittu, joten kannattaa varata etukäteen ennen matkaa.

Ylipäätään Madeira on niin kiva paikka, että suosittelen varaamaan kahden viikon loman !! 

VAELLUKSET

Patikkareissuilla kuljemme hurmaavan paikallisen Manuelan ohjauksessa. Hän tuntee saaren kuin omat taskunsa ja on tehnyt vuoristo-oppaan työtä jo yli 30 vuotta. Sen lisäksi, että hän on kuin "kävelevä ensyklopedia" Madeirasta,

Manuela puhuu äärettämän hyvää ja selkeää englantia. Hän kertoo värikkäästi Madeiran historiasta, nykypäivästä, koulutusjärjestelmästä, banaanien viljelystä tai ihan mistä vain osallistujat ovat kiinnostuneita.

Manuela vie meitä uskomattoman vehreisiin taikametsiin; ihastelemme jylhiä vuorimaisemia sekä tutustumme saaren todella rikkaaseen kasvillisuuteen. Täällä näkee avokado-, annona-, guava- tai papaijapuita, marraskuussa ihastuttavat joulutähdet aivan valtavina puina, keväällä tuoksuvat mimosat ja jacarandapuut kukkivat Funchalin pääkadulla. 

Banaanin- ja viinirypäleiden viljelys on edelleen Madeiran pääelinkeinoja. Entisaikojen mahtisuvut saivat rahansa sokeriruokotuotannosta, nykyään siitä tehdään vain rommia ja siirappia. 

Osa retkistämme kulkee "levadoita" pitkin. Levadat ovat siis kastelukanavia, joita on vuosisatojen varrella rakennettu yli 3000 km, käytössä edelleen on noin puolet. Tämä on todellakin huomionarvoista, koska pelkkä tieverkosto on vain noin 660 km!

Levadat kiemurtelevat useimmiten korkealla vuorilla keräten vettä vesiputouksista sekä sateesta ja pilvistä. Ne toimivat ennen vanhaan myös kulkureitteinä kylästä toiseen, kun tieverkosto ei ollut vielä kovin kattava. Nämä jotkin hyvinkin korkealla olevat levadat yhtyvät toisiin matalammalla oleviin levadoihin, jotka nimensä mukaisesti ovat kastelukanavia viljelyksien lähellä.

Vaellukset vaihtelevat eri kursseilla ja ovat aina eri puolella saarta, jotta näkisit mahdollisimman paljon erilaisia maisemia. Reitit ovat luokiteltu vaikeusasteeltaan "kohtuullisiksi" ja tavallinen hyvä peruskunto riittää. Ne kuitenkin sisältävät huomattaviakin korkeuseroja eli paljon eriasteisia nousuja sekä jyrkkiäkin alamäkiä/portaita. Useimmat reitit kulkevat myös melko korkealla, toisella puolella ei ole välttämättä kaidetta, eli jos kärsit pahasta korkeanpaikankammosta, nämä reitit eivät ehkä sovellu silloin vaikka emme tietenkään mene niille kaikkein vaikeimmille paikoille - kuten sanottua reitit ovat "kohtuullisia". Patikoilla tarvitaan siis hyvän peruskunnon lisäksi myös tasapainoa ja kykyä liikkua sujuvasti vaihtelevassa maastossa. 

Eräs ystäväni huokaisi: "Madeiralla on vain ylämäkiä ja alamäkiä" -ja se on aivan totta! Varsinkin juuri ne alamäet ovat raskaampia, erityisesti jos Sinulla on mitään polvi-tai lonkkavaivoja. 

Tukevat liukumattomat (ja mieluiten vedenpitävät) jalkineet ovat kaikkein tärkein varuste, koska poluilla saattaa olla irtokiviä, hiekkaa, liukkaita juuria tms. Ja vaikka ei olisi edes satanutkaan, yön aikana maassa on aina kosteutta ja se tekee savisesta maaperästä paikoitellen hyvin liukkaan. Sinun täytyy voida luottaa jalkoihisi 110 prosenttisesti! 

Usein kuvailen "hyvää peruskuntoa" siten, että voisit kiivetä portaita helposti viidenteen kerrokseen muutamia kertoja edestakaisin - toki kiireettä, omassa rauhallisessa rytmissäsi - vauhdilla ei siis ole MITÄÄN merkitystä! Osa ryhmästä kulkee aina hieman nopeammin kuin toiset ja se on aivan luonnollista. Yleensä Manuela kulkee ryhmän kärjessä ja minä pidän perää, jotta koko porukka pysyy kasassa.

Valokuvattavaa myös riittää upeissa maisemissa, joten senkin takia tulee pysähdyksiä tuon tuosta. Ja myös toisen sorttisia pysähdyksiä: reiteillä ei ole vessoja, joten täytyy käydä puskassa. 

Tämä kurssi on pääsääntöisesti luonnossa liikkujien nautiskelijoiden reissu eikä varsinainen "sporttiloma" vaikka "aktiivisia" ollaankin!

JOOGA

Patikoinnin vastapainoksi voitelemme niveliä, hoidamme ja venyttelemme kävelystä väsyneitä lihaksia ja rentoutamme mieltä lempeällä IISI-joogalla. 

IISI-hathajooga on helposti lähestyttävää monipuolista joogaa ja toki paljon helpompaa kuin esimerkiksi pelkillä joogaan keskittyvillä kursseilla. IISI-jooga sopii aivan kaikille, koska kyseessä ei ole mitään "jooga-akrobatiaa" vaan suhtaudumme kehoon ja itseemme ystävällisellä ja armollisella asenteella. Toki aiemmasta joogataustasta on paljon hyötyä.

Silti IISI-jooga ei tarkoita pelkkää "makoilua" vaan kehon lihakset kaipaavat myös vahvistamista esimerkiksi juuri tasapainon hallinnan takia. Joogaopettajana olen eniten kiinnostunut nimenomaan kehon toimivuudesta ja liikkuvuudesta ja sen ylläpitämisestä. Kaikki tekevät liikkeet omaa kehoaan kuunnellen. IISI-hathajooga sopii esimerkiksi juuri Sinulle, joka saatat kuvitella olevasi ”liian jäykkä taivutuksiin” tai ehkäpä et ole koskaan edes kokeillut joogaa!! NYT siihen tarjoutuu todella hyvä ja helppo mahdollisuus. 

Aamutunnit ovat reippaampia ja herättelevät kehon uuteen päivään hotellin ihanalla aurinkoisella kattoterassilla, josta on upea näköala Atlantin valtamerelle. 

Iltajoogatunnit ovat hotellin sisäjoogasalissa. Niillä voidaan tehdä hieman joogaterapeuttisia liikesarjoja riippuen osallistujien toiveista tai tarpeista, siksi minulle on tärkeätä tietää etukäteen, jos Sinulla on joitakin kipuja tai vaivoja. Muuten vain hiljennymme yinjoogan maailmaan: rentoutumiseen ja pehmeisiin venyttelyihin, jotka tuovat myös rauhallisen syvän unen.

Jos et ole ollut aiemmin joogatunneillani, voit tulla ilmaiseksi kokeilemaan online-tuntia ihan koska tahansa:,

täältä voit valita 0euron tunnin: https://www.joogaaiora.fi/joogakortit

Erittäin mielelläni vastaan kysymyksiin koska tahansa, joten ota vain yhteyttä.

HOTELLI

Hotelli Alto Lido on hyvä ja varsin viihtyisä 4 tähden hotelli, parasta siinä on mielestäni sijainti Lidon alueella, merenrantabulevardille on lyhyt matka, paljon ravintoloita ja kauppoja aivan vieressä. 

Hotelli koostuu monesta eri rakennuksesta ja on sen takia hieman sokkeloinen, mutta varmaan vähintään viimeisenä päivänä olet löytänyt kaikki kätevät oikopolut.

Hotelliin voit tutustua tästä: https://www.altolido.pt/en/

Aamiainen on superherkullinen ja se kattaa hyvin laajasti erilaiset ruokavaliot. Sitä todellakin voi suositella.

On myös mahdollisuus ostaa puolihoito, se on tietenkin helppoa ja rentouttavaa, mutta valitettavasti en voi suositella hotellin illallista.

Kurssilla on aina muitakin yksinmatkustavia, niin on helppoa saada illallisseuraa lähiravintoloihin, joita on todella paljon aivan hotellin vieressä ja erittäin hyvää ruokaa. Teen kurssilaisille aina myös oman whatsapp-ryhmän, joka on osoittautunut erittäin toimivaksi, kun osallistujat suunnittelevat vapaa-ajan viettoa tai illallisia yhdessä.

Parhaat ravintolat ovat tietenkin Funchalin keskustan lähellä tai vanhassa kaupungissa.

Siellä on myös paljon kehuja saanut Fado-paikka (Sabor a Fado), jossa tarjoilijat puhkeavat laulamaan kesken tarjoilun, erittäin viehättävä perheyritys, lauluihin osallistuvat lapset kuin isovanhemmatkin, mutta sinne pitää ehdottomasti varata pöytä etukäteen, koska paikka on hyvin pieni.

Keskustaan pääsee todella kätevästi ihan tavallisella paikallisbussilla (nrot 1 & 2,), pysäkki on melkein hotellin edessä. Lipun voi ostaa käteisellä bussissa tai ostaa useamman matkan kortti kaupasta. Taksikin on hyvin edullinen, alle kympin, klo 21 jälkeen siihen tulee pieni iltalisä.

Hotellissa on viihtyisät ulkoterassit aurinkovuoteineen ja pieni uima-altaan äärellä oleva snack bar. Uima-altaita on kaksi: ulkona ja sisällä. Tietenkin kaikkein kivointa on käydä pulahtamassa Atlantin aalloissa, hotellin alapuolella rantabulevardilla on useita luonnon merivesialtaita, kivoimmalle laava-altaalle on vain 15 min kävely (Doca do Cavacas)

Hotellissa on myös pieni kuntosali sekä taivaallinen SPA-osasto, josta saa aivan mitä tahansa hierontoja ja kauneushoitoja sekä kaksi saunaa. 

Matkalle voit lähteä hyvin myös yksin, koska samanhenkisestä porukasta löytyy aina seuraa ja jopa uusia ystäviäkin. Lisämaksusta saat oman huoneen.  Ja sitä kannattaakin hieman pohtia, ihan ne tavalliset kahden hengen huoneet eivät ole kauhean isoja. 

Voit myös valita lisämaksusta sellaisen huoneen, jossa on pieni "keittiönurkkaus" (yksiö eli studio), tämä on paljon tilavampi huone. Ystäväni kanssa varasimme kerran kaksi vierekkäistä huonetta, jossa oli väliovi - näin meillä oli vähän isompi "lukaali" ja kummallakin oma makkari ja kylppäri. 

Tämä loma sopii myös erinomaisesti vaikkapa kaveriporukalle juhlistamaan jotakin merkkipäivää uudella aktiivisella tavalla!?! 

OHJELMA

Ohjattua ohjelmaa on viikon aikana viitenä päivänä ja lisäksi on yksi kokonainen vapaapäivä .

Kaikki ohjelman aktiviteetit ovat luonnollisesti täysin vapaaehtoisia.

Joskus tuntuu, että tarvitset enemmän vapaa-aikaa lepäilyyn, rentoiluun, uimiseen tai istuskeluun Funchalin viehättävissä katukahviloissa ja ehkä jätät jonkun joogatunnin välistä niin ei siitä tarvitse sen kummemmin ilmoittaa.

Mutta jos jäät patikkaretkeltä pois, niin siitä on hyvä ilmoittaa etukäteen Marjaanalle, jotta emme turhaan odota Sinua bussille. Tarkemman ohjelman saat noin 3 viikkoa ennen reissua sähköpostiin.

 

Joogatunnit
Klo 8:00 – 9:30 Aamujooga (3 aamuna)

Klo 17:30 – 19:00 Iltajooga (4 iltana)


Vaellukset

Itse yleensä ensimmäisenä päivänä haluan kävelemään merenrantabulevardille katsomaan auringon kimallusta merenaalloilla. Olet tervetullut mukaan, lähtö tiistaina klo 11 hotellin edestä. Voit jäädä rannan uima-altaille lepäilemään, pysähtyä uimaan meressä tai kävellä koko matka n 7 km viereiseen kauniiseen kalastajakylään Camara de Lobosiin lounaalle. 

Keskiviikkona Klo 8:30 lähtö minibussilla, kokopäiväretki, paluu noin klo 16.

Tarkoitus kävellä Achada Texeirasta Pico Ruivolle, joka on saaren korkein vuori 1862m. Tämä on siis HELPPO reitti, ei se vaikea! Koko matka on eräänlainen laattakivinen leveähö polku/tie. Mutta sään takia saattaa olla, että vaihdetaan reitti lähtöpäivän aamuna.

Perjantaina klo 14 lähtö minibussila, puolipäiväretki, paluu noin klo 18.

Kävelemme upean Levada Moinhon edestakaisin, siellä on hyvin hienot kallioluolamuodostelmat.

Lauantaina klo 8:30 lähtö minibussilla, kokopäiväretki, paluu noin klo 16.

Kävelemme upean ja hyvin vaihtelevan Laranon rantareitin Porto da Cruzista. Reitin varrella on henkeäsalpaavan upeita maisemia n 400m merenyläpuolella, polku menee välillä metsien läpi ja lopuksi tulemme tuoksuvien mimosalehtojen läpi, erityisesti keväällä aivan hurmaava paikka. Pidämme lopuksi kahvitauon Machicon hiekkarannalla ja kauniilla säällä on mahdollisuus pulahtaa mereen uimaan. 

MITÄ PAKKAAT MUKAAN?

Joogaa varten tarvitaan mukavat joustavat vaatteet (kerrospukeutuminen on pop, ensin aamulla varhain voi tuntua viileältä ja sitten tuleekin jo vähän hiki ja kuuma!), villasukat/paljaat jalat ja jotkut mukavat läpsyttimet, joilla kävelet hotellin alueella. 

Ota mukaan OMA JOOGAMATTO, FLEECEVILTTI sekä tilava säilytysKASSI joogatavaroille.

Tässä(kin) asiassa Ikean "ikivihreä" sininen kassi on osoittautunut ihan lyömättömäksi: se on kevyt pakata ja riittävän iso, siihen mahtuu sekä joogamattosi että ne joogatarvikkeet, jotka saat viikon ajaksi omaan käyttöösi.

Annan Sinulle lainaan erikoispitkän joogavyön ja 3 joogapalikkaa (ison & litteän & soikean).

Ja jos lähtiessä matkalaukku ei riitäkään, siitä saa lisälaukun, jonka voi teipata kunnolla umpeen ! Tämäkin kikka kokeiltu!

Fleecevilttiä käytämme joogatunneilla apuvälineenä rullana tai kiedomme esim. hotellityynyn siihen, jotta saat siitä bolsterin. Tämän takia ohut pyyhe ei käy !


Vaelluksille on hyvä varustautua myös kerrospukeutumisella, jotta voi tarpeen mukaan lisätä tai vähentää vaatetusta. Ylhäällä vuoristossa saattaa olla paljon viileämpää kuin rannikolla, nyrkkisääntönä n 10 astetta vähemmän. Siis jos rannikolla on 23 astetta niin vuoristossa saattaa olla vain 10 astetta ! 

Nyt viime kursseilla on ollut todella hyvät, lämpimän aurinkoiset säät ja olemme vaeltaneet shortseissa ja t-paidassa, mutta mielessä on myös ne vaellukset, kun ollaan oltu kuin uitettuja koiria . . .

Esim. tuulitakin / kuoritakin alle ohut villatakki tai kevyt ohut neule, jonka saa kätevästi riisuttua, kun tulee hiki. Silkkinen kaulahuivi on tarpeen, jos olet herkkä vedolle. Auringonsuojapäähine tai jopa pipo ja hanskatkin saattavat olla tarpeellisia. 

Madeiralla usein saattaa sataa ripsauttella . Sääolosuhteet ovat äärettömän vaihtelevia koko saarella ja vaihtuvat myös hyvin nopeasti, joten säätiedotuksien seuraamisesta EI OLE mitään hyötyä vaan kannattaa mieluummin katsoa ajantasaisia webbikameroita.

Joten kevyt sadeviitta, joka peittää repun, on erittäin kätevä. Ihan hyviä sadeviittoja myydään muutamalla eurolla paikan päälläkin. Ja se viitta tulee tarpeeseen myös, kun joillakin levadoilla polku kulkee vesiputouksen ali !!!!

Kaikkein tärkein asia on KENGÄT. Minulta kysytään uudelleen ja uudelleen selviääkö lenkkareilla . . . JOS niissä on hyvä liukumaton pohja ja ne ovat vedenpitävät - ehkä. Tosin viime reissulla kaksi naista kaatui lenkkareissa.

Mutta tukevapohjaiset, vedenpitävät nilkkaa tukevat vaelluskengät ovat kaikkein parhaat. Maaperä ja askelmat rappusilla/poluilla ovat liukkaat. Jos olet tottunut kävelijä paljasjalkakengillä, niin ne toimivat mainiosti, mutta myös sellaiset vedenpitävät... Laadukkaat vaellussukat estävät myös rakkuloiden syntymistä. 

Otsalamppu on tarpeellinen tunneleissa, joita on useilla levadoilla, toki pärjää myös kännykän taskulampulla, mutta on mukavampaa, kun kädet ovat vapaina.

Ehdottomasti suosittelen myös kokoonmenevää retki-vaellussauvaa / sauvakävelysauvoja, ne auttavat todella paljon tasapainossa alamäissä ja rappusissa, jos jalat tai varsinkin polvet väsyvät.

Hyvä idea on ottaa retkelle mukaan esim. kevytuntsikka tai joku lämmin kuiva vaate ja vaihtokengät, jotka voi jättää minibussiin vaelluksen ajaksi ja vaihtaa patikan jälkeen. Pysähtyessä saattaa tulla vähän vilu, varsinkin jos on satanut ja olet hikinen. Minibussi on käytössämme aina sen retken ajan, sinne voit jättää ihan mitä tahansa et halua kuljettaa mukanasi., esim. toisilla retkillä uimakamppeet.

Ja tietenkin vesipullo on supertärkeä, mutta ehkäpä myös pienessä termoksessa voisi olla teetä/kahvia. Yleensä pysähdymme johonkin kauniiseen paikkaan luonnossa nauttimaan omia eväitämme. Tätä varten on myös kätevä pieni taiteltava piknik-alusta.

Vaelluksen päätteeksi poikkeamme yleensä johonkin kivaan kahvilaan.

Päiväsaikaan kaupungilla on ihan hellemekko/shortsi/sandaalikelit, illalla sitten tarvitsee jo pitkähihaisempaa vähän lämpimämpää vaatetta. Sateenvarjoa unohtamatta - kuten sanottu eikä sitä voi liikaa painottaa:

sääolosuhteet vaihtelevat äärettömän nopsaan!

Tjäreborgilla voi helposti ja edullisesti ostaa lentolippuusi myös extrakiloja. Onhan mukavaa myös tuoda tuliaisina esim. sitä mainiota madeiraviiniä, sokeriruokohunajakakkuja, hunajaa tai erilaisia aloe vera-tuotteita. Suosittelen esimerkiksi aloevera shampoota ja hoitoainetta sekä puhdasta 100% aloevera-geeliä.

Hotellihuoneissa on sampoota, suihkugeeliä ja saippua sekä hiustenkuivaaja. Huoneissa on tietenkin pyyhkeet sekä uima-altaalle otettava pyyhe. Muista uikkarit ja aurinkolasit! 

Erityisvinkki: kannattaa ottaa mukaan narua ja muutama pyykkipoika, jos haluat pesaista pientä pyykkiä ja kuivattaa parvekkeellasi. Hotellissa on (kallis ja hidas) pesulapalvelu, mutta ihan lähellä on itsepalvelupesula, josta ne tuovat pyykit samana päivänä hotellille. He tosin käyttävät erittäin voimakkaasti hajustettua pesuainetta eikä auta vaikka veisit oman pesupulverin sinne...

Hotellin vieressä on oikein hyvävalikoimainen minimarket / ruokakauppa "Pingo Doce", josta voi halutessaan ostaa vettä, hedelmiä, täytettyjä leipiä, salaatteja ja kaikenlaisia snacksejä retkille evääksi tai jopa edullisia valmisruokia lounaaksi tai pieneksi iltapalaksi, niin ei ole välttämätöntä käydä joka ilta "ulkona" syömässä.

Klo 21-22 siellä on "ale" päivän tuoreruokien suhteen. 

Forum Madeira, iso ostoskeskus sijaitsee vain 10 min kävelyn päässä ja siellä on valtavasti kauppoja, jos jotain tärkeää unohtui ottaa mukaan tai muuten vaan haluat shoppailla. Keskustassa on toinen iso La Vie-niminen ostoskeskus. 

Ja hotellista muutaman sadan metrin päässä on myös ihana "sininen kahvila", jossa on todella herkullinen kakkuvalikoima ja hyvää kahvia (hotellin aamiaiskahvi ei kuulemma ole niin maittavaa!)

VARAUKSET 

Matkan varaukset suoraan Tjäreborgilta 4kk ennen matkaa, varauksen vahvistus 2kk aikaisemmin:

https://www.tjareborg.fi/aktiivilomat/pilates-ja-joogamatkat/iisi-joogaa-ja-patikointia-madeiralla-maaliskuussa

bottom of page