top of page
lagomera_1.jpg

Joogaloma La Gomeralla

lagomera_3.jpg

TAMMIKUU

12.-19.1.2025

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

Unelmien aktiiviloma - sitä kerta kaikkiaan on tämä joogaloma La Gomeralla, lämpimästi tervetuloa!
Tämä piskuinen villinkaru ja paikoitellen äärettömän vehreä yksinkertaisen sielukas saari sijaitsee aivan Teneriffan kyljessä ja kuuluu siis Espanjalle.
Tälle aidolle vanhalle hippisaarelle pääsee ainoastaan laivalla, siispä lento on Teneriffalle ja sieltä vajaan tunnin merimatka San Sebastianiin La Gomeran pääkaupunkiin. Mutta vaikka matka on hieman pitkä, niin kyllä se kannattaa.

Jo kahden päivän kuluttua ajantaju katoaa ja viikon loma tuntuu vähintäänkin kahdelta ! 

Kurssi on yhteistyössä Tjäreborgin kanssa, siispä hintaan kuuluu lennot, lentokenttäkuljetukset, hotelli aamiaisineen sekä tietenkin joogatunnit.

Tämä kurssi täytyy varata 4kk etukäteen, koska silloin päätetään toteutuuko matka. Ja varaukset yleensä suljetaan jo n. 2kk ennen matkaa. Vaikka kurssi näyttäisikin olevan jo loppuunmyyty, Tjäreborgilla on jonotuslista, koska aina saattaa tulla muutoksia. 

LA GOMERA

La Gomera on tuliperäinen saari kuten Madeirakin, mutta luonto on vielä villimpää. Saaria yhdistää myös se, että molemmilla saarilla on maailman viimeiset "laurisilva" eli subtrooppiset laakeripuumetsät. Maisemat ovat todella hienot, vuorenhuiput kohoavat pilvien yläpuolelle ja vastapäätä meren toisella puolen Teneriffalla avautuu Espanjan korkein huippu: jylhä tulivuori Teide 3718 m. La Gomeralla kouluissa opetetaan vielä Unescon suojelemaa vihellyskieltä El Silbo'a, se on melkoisen uskomattoman kuuloista, vihellykset ovat ennen kantautuneet huipulta toiselle.  Saamme siitäkin näytteen yhdellä retkellä.

Saari on myös paljon "pakumatkaajien" suosiossa, pakettiautoista tuunattuja asuntoautoja näkyy paljon, mikäs sen mukavampaa kuin viettää talvi täällä ihanassa lämpimässä ilmanalassa ja käydä kotimaassa vain kesäisin ! Varsinkin Valle Gran Rey on "vaihtoehtoihmisten pääkylä", sinne pääsee lautalla meidän kylästämme Santiagosta.

La Gomera tarjoaa luontoa rakastaville ihmisille monipuolisia maastoja, koska vuorten takia saarella on useita mikroilmastoja, toisissa paikoissa on hyvinkin karua punaisia miljoonia vuosia vanhoja laavamuodostelmia ja kasvaa vain kaktuksia ja toisaalla taas sitten banaani- ja papayaviljelmiä, äärettömän rehevää ja vehreää. Maasto on myös hyvin vaihtelevaa, on paljon jyrkkiä nousuja ja laskuja, tiet rakentuvat vuoria kierrellen ja kaarrellen.

Saaren keskiosassa korkealla on luonnonpuisto-tasanko Garajonay, jossa on kauniita kävelyreittejä ja täällä nimenomaan sijaitsee sadunomainen laakeripuumetsä, puiden oksilta roikkuu sammalta ja naavaa. Ilma on usein sumuista, koska olemme kirjaimellisesti pilvissä. Kirkkaalla säällä sieltä avautuu uskomattoman hienoja näköaloja.
La Gomera on siis kohde, jossa luonto on täydellisesti pääroolissa. Ja tietenkin myös hyvä ruoka. Tarjolla on paljon tuoretta kalaa ja mereneläviä, vihannekset ja hedelmät ovat erityisen maukkaita maaperän ja auringon takia. Kuulin tanskalaiselta joogaopettajakollegaltani, että hänen oppilaansa toivat tuliaisinaan vain avokadoja! 

 

JOOGA

Joogaamme aamuin illoin hotellin hiljaisella suljetulla yläterassilla. La Gomeralla sataa kuulemma vain kolmena päivänä vuodessa, joten voimme joogailla ulkona !

Aamutunnit ovat monipuolista hathajoogaa, olen joogaopettajana eniten kiinnostunut liikkuvuudesta ja sen säilyttämisestä/kehittämisestä kuin ihan sellaisesta "peruskuntosalijoogasta". Mutta toki harjoitukset ovat hyvin erilaisia ja eihän klassista joogaa tietenkään unohdeta, siihenhän kaikki kuitenkin perustuu. Toivon ja suorastaan odotan aina ryhmän toiveita, joiden mukaan suunnittelen tunnit. 

Iltaisin on enimmäkseen joko terapeuttista rauhallista joogaa tai sitten ihan superrentouttavaa yinjoogaa ja meditaatiota.

Joogatunnit muotoutuvat ryhmän mukaan, mutta jooga sopii aivan kaikille aloittelijoista kokeneempiin joogeihin.

Minulle olisi myös tärkeätä tietää jo etukäteen, jos Sinulla on kipuja tai muita vaivoja, jotka vaikuttavat joogan tekemiseen.

Jos et ole ollut aiemmin joogatunneillani, voit tulla ilmaiseksi kokeilemaan online-tuntia ihan koska tahansa:,

täältä voit valita 0euron tunnin: https://www.joogaaiora.fi/joogakortit

Muutama viikko ennen matkaasi saat tarkemman ohjelman, mutta joogat ovat aamulla klo 8:00-9:30 ja iltatunnit 17:00-18:30 (torstaina on vapaapäivä).

Erittäin mielelläni vastaan kysymyksiin koska tahansa, joten ota vain yhteyttä.

HOTELLI JARDIN TECINA

Hotellimme sijaitsee todella hienolla paikalla korkealla kallionkielekkeellä ja maisemat ovat upeat, joka huoneesta eli asunnosta näkyy merelle. Hotelli koostuu siis nimenomaan "asunnoista", pieniä kaksikerroksisia taloja, sinulla saattaa olla joko oma terassi tai sitten parveke. Jardin Tecina on alueena hyvin suuri ja siellä kulkee mutkikkaita pieniä bougainvillejen ja palmujen reunustamia "kujia" ja aika paljon myös portaita.  Onneksi hotellilla on ilmainen palvelu: matkalaukut tuodaan huoneisiin ja lähtiessä haetaan, aivan taivaallista. Alueella on useampi uima-allas, ihania lepoalueita ja varsinainen erikoisuus on kallion läpi menevä hissi suoraan merenrantaan, jossa on vielä yksi merivesi-uima-allas ja ravintola.

Ja siitä on vain pieni matka Santiagon kalastajakylään, joista myös lautta kulkee esim. San Sebastianin pääkaupunkiin tai Valle Gran Rey'hin.

Toisella puolella hotellin vasemmasta alanurkasta pääsee rantabulevardille, josta pääsee yhdelle saaren kauneimmista kivirannoista Playa del Medioon. Myös näkymät Teidelle ovat henkeäsalpaavia.

Kun Jardin Tecina rakennettiin noin 35v sitten norjalaisten toimesta, Teneriffalta tuli kasvitieteellisen puutarhan puutarhuri istuttamaan hotelliin puutarhaa. Tänä päivänä puutarha suorastaan kukoistaa, suosittelen ehdottomasti osallistumaan hotellin järjestämään "Botanical walk'iin". Hotellissa on myös oma hyötypuutarha Eco Finca ja sinnekin pääsee tutustumaan.  Saamme sieltä ruokapöytäämme supertuoreet kasvikset ja hedelmät. Aamiaisellakin on aina tuoreista hedelmistä tehtyä smoothieta.

Merenantimien tarjonta on pääroolissa aterioilla kasvisruoan ja erilaisten liharuokien lisäksi. Ruoka hotellissa on siis erinomaista, suosittelen puolihoitoa, en ole sellaista illallisbuffaa nähnyt eläessäni !! 

Mutta toki alhaalla kylässä on hyviä ravintoloita, esim. kalliioon louhittu La Quevita-kalaravintola aivan satamassa ja Don Tomate ja muutkin ravintolat ovat saaneet paljon kehuja ryhmäläisiltä. Erityismainintana aivan rannalla melkein lähimpänä hotelliamme La Chalana, jossa on aivan erinomaiset grillatut sardiinit. Ravintoloihin täytyy kyllä sitten etukäteen tehdä pöytävaraus.

Hotellissa on hyvin paljon erilaisia aktiviteetteja: padel, tennis, tanssiminen, star gazing, viihde-iltoja, akvarellin maalaamista, puutarhakierroksia.... jne jne ...

Hotellin aulassa on valtava näyttöpääte, jolta näkee aina päivän ohjelman ja siinä samassa systeemissä voi ilmoittautua haluamaansa.

Hotelli on ollut suljettuna nyt koko kesän ja avataan uudistettuna joulukuussa 2024, joten pääsemme korkkaamaan entistäkin viihtyisämmät tilat ensimmäisten asiakkaiden joukossa. 

Tästä voit tutustua hotelliin: https://www.jardin-tecina.com/en/hotel/

Jooga & GOLF

Joogalomaan on nyt todella helppo yhdistää myös golfloma. Hotellissa on hieno ja tasokas 18 reikäinen golfkenttä.

Kenttä on hyvin kaunis, upeat merinäköalat ja kuulemma "hyvällä tavalla helppo" vaikka on kapean näköinen (tämän kuulin suoraan golfaajan suusta, itse en lajia tunne).

Tulee halvemmaksi tuoda omat mailat varsinkin, jos aiot tehdä muutaman kierroksen. Toki mailat saa vuokrattua paikanpäältäkin (hinnat 2023: oma bagi menopaluu lentokoneessa lisämaksu 50€, kun taas mailavuokra perusmailasetti 24€/kierros, vähän paremmat mailat 30€/kierros). Hotellista on ilmainen edestakainen kuljetus kentälle, vain 5min suuntaansa, kenttä on aivan vieressä.

Golfvuorot kannattaa ehdottomasti varata jo ennen lähtöä hyvissä ajoin, että saat haluamasi päivät (esimerkiksi ma, ke ja pe) Katso täältä lisätietoja:  https://www.jardin-tecina.com/en/golf/

MUU OHJELMA 

Eihän La Gomeralle VOI tulla lähtemättä luontoon retkeilemään. Saari on vähän kuin muffinssi: ulkopäin se näyttää karulta ja kuivalta, mutta siellä sisällä on vihreä smaragdi: Unescon suojelema Garajonayn Taikametsä (laurisilvametsä).

Sinne järjestän ryhmällemme vapaaehtoisen omakustanteisen yksityis-patikkaretken oppaan kera, jos vain on tarpeeksi kiinnostuneita osallistumaan. Viimeksi retkellä saimme myös esityksen La Gomeran suojellusta vislaus- eli el silbo-kielestä, sitä edelleen jokainen saaren lapsi joutuu / saa opiskella koulussa. 

Jotkut vuokrasivat vapaapäivänä auton (n 40euroa) ja kiertelivät eri paikoissa. Saarihan ei ole iso, mutta tieverkosto on kiemurainen ja jyrkänteinen, joten kannattaa ajella varovaisesti.

Merelle voi piipahtaa tervehtimään valaita ja delfiinejä: : https://whalewatching-gomera.com/en/

Valle Gran Rey'n hippikylä on ehdottomasti vierailun arvoinen, sinne pääsee siis Playa Santiagon satamasta suoraan lautalla (muistaakseni lähtee klo 10:45 ja palaa noin klo 17 takaisin) ja samalla näkee mereltä päin La Gomeran karua mutta tavattoman kaunista kerroksellista laavakalliota.

Valle Gran Rey'ssä on paljon pieniä putiikkeja ja ihana hiekkaranta, mustaa hiekkaa!

Ja kehuja sai myös pieni Vallehermoson kylä vuoristossa.

San Sebastian on La Gomeran viehättävä pieni pääkaupunki, sielläkin kannattaa piipahtaa jonain päivänä vaikkapa paikallisbussilla, joita menee aivan hotellin edestä. 

 

SÄÄ JA MITÄ PAKKAAT MUKAAN?

Varhain aamulla joogatunnilla on hieman viileää, kun aurinko on juuri nousemassa. Myös terassin laattalattia on yökasteesta vähän kostea. Mutta nopeasti se siitä kuivaa kun ilma lämpenee, joten kerrospukeutuminen on taas kerran pop: voit riisua yhden kerroksen. 

Iltatuntien lopussa aurinko taas sitten laskee, joten tunnin loppua kohden tarvitset myös lämmintä lisää päälle ja villasukat.

 

Jos aiot vaeltamaan ja varsinkin korkeammille (vaellukset ovat noin 1100 metrin korkeudessa) seuduille, niin varaudu huomattavasti viileämpään ilmastoon kuin rannan tuntumassa. Nyrkkisääntönä siellä on noin 10 astetta vähemmän kuin rannikolla. Hyvät tukevat jalkineet, joissa on liukumattomat pohjat ovat äärimmäisen tärkeät näissä maastoissa ja joku tuulen/sateenpitävä pusakka. 

La Gomeralla on muutoin suloisen lämmintä, juuri sopivaa noin 24 astetta päiväsaikaan, joskus enemmän joskus vähemmän ! Ei tukahduttavan kuumaa vaan juuri kesämekko/shortsi/sandaalikelit.

Atlantin valtameri on paljon lämpimämpi kuin voisi kuvitella, se oli varmasti n 22 asteista.

Joskus Kanarian saarilla tuntuu ilmiö nimeltä "calima" - se on Saharasta tulevaa tuulta ja hiekkaa sen mukana, joka vaikuttaa paljon ilmanlaatuun. Tämän takia ilmasto ei aina silloin sovi, jos sinulla on astma tai muita hengitysvaikeuksia. Tätä on tietenkin mahdotonta etukäteen ennustaa, koska tämä calima-ilmiö saattaisi tapahtua. 

Lähin pikkuinen kauppa on melkein hotellia vastapäätä, josta saa vettä ja kaikenlaista muuta. Isompi Spar-kauppa on Santiagossa, myös melko lähellä siis ja siellä on myös oikein hyvä apteekki. Muutama pieni turistikauppakin on ja järkyttävän kallis korukauppa . . Ruokatavarat/ravintolat ovat suht edullisia, mutta muuten hintataso on korkeampi kuin Madeiralla tai Kreikassa. 

 

Ota mukaan oma joogamatto, fleeceviltti ja tilava kassi, esim Ikean ikivihreä eli sininen on aivan äärettömän kätevä, siihen mahtuu joogamatto, viltti ja kaikki joogavälineet (erilaisia palikoita & joogavyö) jotka saat omaan käyttöösi lainaksi viikon ajaksi. Fleeceviltti on tosiaan tärkeä: käärimme siihen esim. hotellin tyynyn "bolsteriksi" ja aamutunnilla se voi olla selän alla, koska lattia on viileä. Fleeceviltti on hyvin kevyt ja sitä käytetään muutenkin jooga-asennoissa, joten joku ohut pyyhe ei käy.

VARAUKSET:

Matkan varaukset suoraan Tjäreborgilta 4kk ennen matkaa, varauksen vahvistus 2kk aikaisemmin. Tammikuun 2025 kurssi ei ole vielä myynnissä.

  • sähköposti groups@tjareborg.fi

  • puhelin +358 9 123 7681 (ma-to 10-12)

  • muista matkavakuutus 

  • aina voit kysellä lisätietoja Marjaanalta

bottom of page