top of page
kos-thermal-springs-top-1-2560_edited.jpg

IISI - joogaa ja pyöräilyä
Kosilla

kos3.jpeg

SYYSKUU

8. - 15.9.2023

Lisätietoa ja varaukset suoraan Tjäreborgilta.

Sydämellisesti tervetuloa aivan uudenlaiselle joogalomalle, jossa myös pyöräilemme Kosin merellisissä maisemissa!

Ensimmäiset pilottikurssit viime vuonna olivat suorastaan Syksee:  Kos on aivan kuin Kreikan Kööpenhamina tai Amsterdam! Etäisyydet eivätkä korkeuserot ole päätä huimaavia, sillä Kosin kaunis saari on paljon paljon pienempi kuin Lesvos tai Madeira. Täydellinen ajankohta toukokuussa sekä syyskuussa, kun ei ole liian kuuma vaan aivan sopivan lämmintä, jolloin myös pieni tuulenvire tuo ihanan tuoksahduksen yrteistä ja merestä!

KOS

Kos on Välimeren tunnetuimpia lomasaaria, se on Rodoksen jälkeen Dodekanesian saariston suosituin lomapaikka. Eikä ihme, Kosin turkoosit rannat ovat silmiähivelevän kauniita.

Ilmasto on ihanteellinen huhtikuulta aina marraskuuhun asti. Saaren ajaa autolla alle tunnissa päästä päähän ja siellä on hyvä liikkua paitsi linja-autoilla myös edullisilla takseilla, vuokratuilla pyörillä tai muilla menopeleillä. Ja se ei siis ole pelkästään turistikohde: täällähän asuu paljon ”ihan oikeita ihmisiä” väkiluku on n. 35 000.

Saarella on paljon tekemistä ja koettavaa. Kosin saaren pääkaupungissa on hyvin viehättävä satama ja vanhakaupunki, jonka kujilla on paljon kivoja putiikkeja ja aukioilla hyviä tavernoita ja ihanaa herkullista kreikkalaista ruokaa!!!!  

Hippokrates, lääketieteen isä on täältä kotoisin ja vanhassa kaupungissa on aukio, jolla sijaitsee kuuluisa "Hippokrateen plataanipuu" (tai ehkä sen aidon lapsenlapsenlapsi),  jonka alla hänen sanotaan opettaneen.

Värikkäästä kauppahallista Dimotiki Agora'sta voi hankkia tuliaisiksi mm. paikallisia viinejä, koska Kosilla on monta viiniviljelmää, joissa voi käydä vieraisilla maistelemassa. Tietenkin aina Kreikan matkoilta palaavat pakkaavat laukkuunsa tuoretta oliiviöljyä, hunajaa, mausteita, erilaisia yrttejä esim. vuoriteetä, salviaa, karamellisoituja tomaatteja, juustoja, käsitöitä, erilaisia oliivivoiteita tai saippuoita ja muuta kreikkalaisaiheista ouzoa unohtamatta!


Kosilla on myös luonnon kuumat lähteet, jonne toinen pyöräretkemmekin suuntautuu ja paljon paljon antiikinaikuisia raunioita, kauniita kirkkoja ja mielenkiintoinen arkeologinen museo.

Erittäin viehättävässä Zía:n vuoristokylässä kannattaa ehdottomasti piipahtaa kotonatehdyllä limonadilla. Kylästä voi patikoida ylös vuorille tuoksuvien pinjametsien läpi huipulla sijaitsevaan "MammaMia"-tyyppiseen kappeliin. Zian-kylän aukiolla sijaitsee valtavan hyvä kreikkalaisravintola Oromedon, sen kattoterassilta on hieno seurata auringonlaskua aivan erityisen herkullisen ruoan kera. Kylä on myös täynnä aivan ihania pikkukauppoja: "tavaroita, joita et tiennyt haluavasi"..

Myös muut kylät kuten Kardamena on suosittu lomakohde ja siitä eteenpäin länteen on Kefaloksen alue Kamari, jolla sijaitsee saaren parhaimmat ja kauneimmat rannat mm. Lagada Beach, Paradise Beach, Camel Beach muutaman mainitakseni. Agios Stefanos-nimisellä rannalla on myös tavattoman hieno vanhan Pyhän Stefanoksen kirkon rauniot, ihan noin vain siellä rannalla!! Ja voi kahlata vastapäiselle pienelle luodolle, jolla on kappeli.

Sea World Diving Centerissä voi harrastaa sukeltamista näissä ihanan kirkkaissa turkooseissa vesissä ja muutaman karting-radankin olen nähnyt sekä ratsastustallin.
Ja jos tilanne sen sallii, Kosilta on laivayhteys Turkkiin Bodrumiin, jossa voi päiväseltään piipahtaa edullisilla ostoksilla.

Satamasta lähtee myös vanhojen merirosvoaluksien näköisiä isoja laivoja, jotka tekevät 3 saaren risteilyjä: Kalymnos, Pserimos ja Plati. Huomioi, että ostat lipun sellaiseen laivaan, joka myös rantautuu, että pääset maihin kävelemään. Laivoista on myös vesiliukumäkiä mereen tai ihan laidan yli voi hypätä! Toki voi tehdä päivämatkan pelkästään esimerkiksi Kalymnokselle. 

JOOGA

Joogatunnit ovat kaikki ulkona uima-altaan äärellä. Jos uima-altaalla olisi "liian kova meno" - eli paljon asiakkaita, niin meillä on vaihtoehtona mennä hotellin tenniskentälle. Tosin tähän vuodenaikaan turistisesonki on huomattavasti hiljaisempaa.

Joogaharjoitukset ovat melko rauhallisia, sopivat aivan kaikille: myös sellaisille, jotka eivät aiemmin ole joogaa edes kokeilleet, nyt siihen tarjoutuu todella hyvä mahdollisuus!!!

IISI-jooga on helposti lähestyttävää monipuolista hathajoogaa, mutta toki siinä myös hieman haastetaan itseään eli ei se suinkaan pelkkää makoilua ole ja kokeneemmillekin joogeille löytyy sopivasti mehukkuutta.

Teemme harjoituksia ystävällisellä asenteella kehoamme kohtaan ja Sinulla on aina mahdollisuus myös esittää toiveita. Minulla on omassa ”joogatyökalupakissani” melkoinen arsenaali hoitamaan myös erilaisia kehon vaivoja ja kremppoja, joten älä epäröi pyytää jotakin, sillä mitä suurimmalla todennäköisyydellä, joku toinenkin kurssilainen siitä hyötyy ja minulle toiveet ovat aina suuri inspiraation lähde. Joogaryhmän koko on vain 12 henkilöä tällä kurssilla, joten opetus on hyvinkin henkilökohtaista.
Aamujoogatunnit ovat dynaamisempia ja lihaksia vahvistavia.

Iltatunnit ovat terapeuttisempia, hyvin rauhallisia ja venyttelemme pyöräilystä kenties väsyneitä koipia ja teemme myös yinjoogaa. Tätä varten saat viikon ajaksi käyttöösi muutamia joogatarvikkeita. Mutta ota mukaan OMA joogamatto, fleeceviltti (sitä käytetään myös apuvälineenä) ja kankainen säilytyskassi joogatavaroille. Ikeakassi on itseasiassa tässäkin asiassa osoittautunut maailman kätevimmäksi, siihen mahtuu joogamaton lisäksi kaikki tarvikkeet ja sitten sitä voi käyttää myös rantakassina :-)

PYÖRÄILY

Viikon ohjelmaan kuuluu kaksi ohjattua pyöräretkeä paikallisen oppaan kanssa, joilla saa mukavasti nostettua hieman sykettäkin ja nauttia vauhdin hurmasta maisemien vaihtuessa merenrannasta pienien pittoreskien kreikkalaiskylien läpi, ihailla vuorenrinteitä ja ennenkaikkea nauttia auringonlämmöstä, tuulesta ihollasi ja haistella yrttien tuoksua! Keväällä toukokuussa varmasti vielä kukkii monet kasvit. Ja mikä parasta, pyörällä liikkuminen on helppoa myös henkilöille, joilla saattaa olla vaikkapa polvi- tai lonkkakipuja.

Pyöräretket suuntautuvat myös historiallisiin kohteisiin: vierailemme Hippokrateen antiikinaikuisessa Asklepeionin parantola-temppelin raunioilla. Tämä maailman ensimmäinen sairaala on tavattoman vaikuttava paikka. Miten jo muinaiset kreikkalaiset älysivät hoitaa KOKO kehoa kokonaisvaltaisesti!!!

Toisella reissulla mennään ihanaa merenrantatietä pitkin kuumille lähteille Therma Beachille tai vaihtoehtoisesti menemme rantatietä toiseen suuntaan valtaville suola-altaille, missä flamingot tepastelevat.

Pyöräretket päättyvät tavernaan, jossa syömme kreikkalaisen meze-tyyppisen kevyehkön kasvislounaan, se kuuluu siis myös kurssin hintaan.

Meillä on käytössämme sähköavusteiset vaihdefillarit (7vaihdetta), joissa on käsijarrut.  Voit siis itse valita kuinka paljon haluat haastaa itseäsi, joko ihan lihasvoimalla polkien tai sitten kevennät polkemista sähköllä haluamasi määrän. En ollut itse aiemmin ajanut sähköavusteisella pyörällä ja olen siihen nyt aivan ihastunut. Maasto on toki vaihtelevaa, on pieniä loivia nousuja ja laskuja, mutta minnekään vuorille eivät nämä retket suuntaudu.

Halutessasi voit vuokrata pyörän koko viikoksi ja sitä kyllä suosittelenkin. Sähköavusteiset ovat hieman kalliimpia 15-20 eur/pvä, retkipäivien pyörävuokra kuuluu luonnollisesti pakettisi hintaan ja käyttämämme fillarifirman asiakkaana saat hieman alennusta pyöränvuokrasta, jos otat useamman päivän. Itse pyydän pyöräfirmaa toimittamaan minulle fillarin hotellille jo valmiiksi saapuessamme, jos tämä kiinnostaa Sinuakin, niin kerro Marjaanalle. On aivan ihanaa lähteä heti ajamaan merenrantaa pitkin lounaalle pieneen kreikkalaistavernaan ja loma saa alkaa!!

Tavalliset polkupyörät ovat vain 3eur/päivä, mutta ne ovat sitten hieman huterampia eivätkä niin laadukkaita, mutta kyllä niilläkin polkee kätevästi kaupunkiin tai rannalle. Halutessasi voit myös vuokrata ihan MBT-pyörän, saarella on myös hyvät maastopyöräreitit. Täällä näkee kaikkien, ihan kreikkalaispappojenkin ajavan polkupyörillä!!! Muita menopelejä: Pienempi 50cc skootteri oli 15eur/pvä, 125cc 20eur/pvä. Autonvuokraus on n 40eur/pvä.


Ja tottakai on itsestään selvää, että pyöräily on Sinulle tuttua ennestään eikä ole tasapaino-ongelmia ja riittävän hyvä peruskunto. Sinun täytyy ehdottomasti "olla sinut" pyörän kanssa liikkuessamme myös osittain kaupungin liikenteen seassa. Minustahan kreikkalainen liikenne on joustavaa ja sujuvaa, mutta suomalaisen silmin se saattaa näyttää ajoittain aika kaoottiselta ja pelottavaltakin. Meitähän on kuitenkin iso letka liikkeellä, autot näkevät meidät jo kaukaa ja Kosin autoilijat ovat tottuneet turistipyöräilijöihin. Pidät vain huolta, että itse ajat suoraan. . .  Muistutan kuitenkin huolehtimaan, että matkavakuutuksesi on ajan tasalla. Polkupyörissä on kori, johon voit laittaa myös tavaroitasi tai rantakassin.

HOTELLI

Cosmopolitan Kos Hotel on moderni, vaalein värein sisustettu hotelli Lambin alueella, Kosin kaupungin ulkoreunalla. Varsinaiseen Kosin keskustaan on kolmisen km, jonka hurauttaa hetkessä fillarilla tai myös aivan hotellin edessä on paikallisbussin pysäkki, lippu maksaa 2,50€.

Pienestä lisämaksusta saat oman huoneen ja suosittelen kyllä satsaamaan myös merinäköalaan; sillä puolella hotellia on myös paljon rauhallisempaa.

Lähin merenranta Lambi beach on vain muutaman sadan metrin päässä. Itse asiassa hotelli on vähän kuin niemennenässä, monta ihanaa eri rantaa aivan lähietäisyydellä. Erittäin kiva Mylos Beach Bar on lähellä, siellä aurinkovuoteista ei laskuteta, voi vain tilata jotain juotavaa/syötävää.

Hotellin uima-altaalla on tietenkin aurinkotuolit ja allasbaarista saa uimapyyhkeen lisäksi juomia ja pientä syötävää.

Huoneissa on tavalliset pyyhkeet, suihkugeeliä, shampoo, käsisaippua sekä hiustenkuivaaja. WiFi toimii myös suht ok.

Hotellin ravintolassa syömme aamiaisen, joka on ihan hyvä ja illallinen kuuluu myös hintaan. Silti kannattaa käydä illallisella myös jossain muuallakin, esim auringonlaskun aikaan Zían kylässä tai Kosin keskustassa.

Hotellissa on miellyttävä spa-osasto, jossa voit hemmotella itseäsi ihanalla rentouttavalla hieronnalla. https://cosmopolitan.hotelskosisland.com/en/

OHJELMA

Tarkemman ohjelman saat muutama viikko ennen matkan alkua. Mutta joogapäivinä on joogaa aamuin illoin. Pyöräretkille lähdemme heti aamiaisen jälkeen, palaamme iltapäivällä ja illan päätteeksi on lempeä iltajooga.

Viikkoon sisältyy yksi täydellisen vapaa lepopäivä, jolloin voit vain olla ja rentoutua tai tehdä esim. laivaretken naapurisaarelle. 

MITÄ PAKKAAT MUKAAN?

Joogaan tarvitset siis mukavat vaatteet, villasukkia unohtamatta! OMA joogamatto, fleeceviltti (sitä käytetään tukemaan asentoja ja kääritään esim. hotellintyyny siihen bolsteriksi) ja kankainen säilytyskassi joogatavaroita varten, jotka saat lainaksi omaan henkilökohtaiseen käyttöösi kurssin ajaksi.                                              

Pyöräilyyn sopivat vaatteet, esim. t-paita/hihaton ja shortsit, mutta mahdollisesti myös joku pitkähihainen. Kypärä täällä on "valinnainen", saat sen pyöravuokraamosta, jos haluat tai ota oma mukaan. Tai sitten joku muu päähine/huivi, pieni reppu/vyölaukku ja juomapullo. Lenkkarit voi olla jopa liian kuumat eli sellaiset vaellussandaalit ovat oikein hyvät.
Keväisin Kreikassa sääolosuhteet saattavat olla vielä hieman vaihtelevia, iltaisin voi olla hieman viileätä ja voi pari sadepisaraakin ripsahtaa, harvinaista se toki on. Hotellihuoneissa lattia voi tuntua kylmältä ja kovalta paljaan jalan alla, joten suosittelen jonkinlaisia mukavia läpyköitä, joilla myös kävelet sitten joogatunneille tai rannalle. Syyskuun kurssin aikaan on oikein mukavaa ja sopivan lämmintä, iltaisin joogatunneilla saattaa kuitenkin tuulla. 

Uikkarit, aurinkolasit ja aurinkosuoja tietenkin myös mukaan! 

 

VARAUKSET
Suoraan Tjäreborgilta missä myös kaikki hinta tiedot:
https://www.tjareborg.fi/aktiivilomat/pilates-ja-jooga/iisi-joogaa-ja-pyorailya-kosilla-kevaalla

bottom of page