top of page
20180706_212325.jpg

Lesvos ja vapaa-aika

Lesvoksella tapahtuu eräänlainen "aika-ihme". . . Aika ikäänkuin pysähtyy ja toisaalta taas virtaa tavattoman nopeasti. Se on sellainen maaginen tunne, jota on vaikea kuvailla. Esimerkiksi saatan hetkeksi istahtaa joogakoulun rappusille katsomaan kissojen toimia (joita on jo lähes 40!!!)  ja hupsista, ykskaks huomaan istuneeni siinä puolitoista tuntia!! Uskon vahvasti, että tämä maaginen Aikakupla on yksi syy Lesvoksen kauneuden lisäksi, miksi ihmiset rakastuvat saareen... sillä on niin syvästi rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Yritän kovasti ylläpitää tätä tunnelmaa myös Helsingissä, mutta ei se nyt vaan ole sama! 

Tämän takia suosittelen voimakkaasti ottamaan iisisti.. olla suunnittelematta juurikaan mitään ja nauttia flow'sta - kaikki tapahtuu juuri oikeaan aikaan! Ja kun antautuu täysin tähän tekemättömyyden tilaan, saatat hämmästyä mitä kaikkea luovaa siitä taas seuraa!!! 

Voit nauttia olemisesta yksin tai yhdessä, monet yksinmatkustavatkin ovat saaneet elinikäisiä ystäviä kursseilta toisista joogakavereista ja jatkavat yhteydenpitoa joogaloman jälkeenkin, tai tulevat uudelleen yhdessä.

Rannalla oleilu on tietenkin lomassa yksi tärkeimpiä asioita ja Egeanmeren vesi on kirkasta ja puhdasta. Monet rannat Molyvoksen lähellä ja Eftaloussa ovat ihania pyöreitä pieniä kivia, mutta saarella on aivan unelmahiekkarantoja, joissa luulee olevansa melkein Malediiveilla eikä Mytilinillä, kuten saarta myös kutsutaan pääkaupungin mukaan.

Molyvoksen kyläranta on aika kotoisa ja pieni. Rannalla olevilla hotelleilla on siellä aurinkovuoteita ja -varjoja, joita myös hotellin ulkopuoliset saavat vuokrata. Tällä rannalla on tietenkin kivoja kahviloita ja tavernoita sekä disco/beach bar, jossa on loistava aamiainen, yötä kohden se onkin sitten nuorten suuressa suosiossa. 

Molyvoksen rannalla Hotelli Olive Press:in edessä on vesihiihtoa, voi leijailla laskuvarjolla veneen perässä korkealla ilmojen halki ja muita erilaisia vesi-hauskanpito mahdollisuuksia.

Hieman Molyvoksen rannalta vasemmalle on hiekkarantaa  ja senkin lähettyvillä Hotelli Delfinian kiva kahvila/ravintola uima-altaan äärellä. Hotellilla on myös rannalla ilmaisia aurinkopetejä, tämä on usein oma lempipaikkani ja täältä pidän hyvin usein aamuisin etäjoogatunteja.

Eftaloussa, 4 kilometrin päässä Molyvoksesta, sijaitsevat luonnon kuumat lähteet. Ja Eftaloun ranta on hyvin hyvin kaunis kiviranta täynnä pyöreitä sileitä kiviä, useita poukamia toinen toisensa jälkeen. Rannalla on myös erittäin hyvä taverna.

Naapurikylässä Petrassa 5km päässä on hiekkaranta ja sen ranta on niin matalaa ja vesi lämmintä lahdenpohjukassa, että se sopii erinomaisesti myös ihan pienille lapsille. Sinne pääsee vaikkapa pienellä turistijunalla, joka kiertelee lähiseutuja. Petrassa on myös valtavan kaunis "Hellästi syleilevän Neitsyt Marian" kirkko erittäin korkean kivenlohkareen päällä, kannattaa kiivetä kallioon hakatut rappuset ylös saakka.

Juna jatkaa matkaa Petran viereiseen Anaxos-kylään, jossa on sitten jo hyvinkin iso hiekkaranta ja paljon tavernoita ja kahviloita rannalla.

20190704_102910.jpg

Retket

Itse johdattelen kurssilaisia erilaisiin paikkoihin - riippuen vuodenajasta. Välillä vaeltelemme korkealla vuorilla ja toisinaan aivan merenrantaa pitkin. Kun on kyseessä joogaa ja patikointia kurssi, meillä on minibussi Ippokratiksen ohjaamana (=Hippokrates) ja hän vie ja tuo meitä patikkaretkille ja tavernoihin.

Kaikki patikat päättyvät luonnollisesti aina herkulliseen lounaaseen jossain kivassa paikassa. Tilaan ruoan kaikille ja näin pääsee maistelemaan kaikkia sellaisia kreikkalaisia makuja, joita ei muuten itsekseen tulisi tilanneeksi, koska ne vain saattavat kuulostaa hieman oudoilta.

Käymme usein hunajatehtaalla, koska Lesvoksen hunaja räjäyttää sekä mielen että kaikki makunystyrät. Saamme maistella viittä eri hunajaa ja omistaja Jannis on kävelevä ensyklopedia mitä tulee mehiläisten sielunelämään.. Lisäksi hän tekee "ihmevoidetta" - täysin luonnontuote, joka auttaa "ihan kaikkeen" - mielestäni koko saaren Paras Tuote!!!!

Mutta sieltä voi ostaa myös Royal Gele'tä, siitepölyä, mehiläisvahaa, propolisuutetta ja nyt hän juuri tekee kaikenlaisia muita yrttikokeiluja. Rakastan ihmisiä, jotka rakastavat sitä mitä tekevät!!

Toinen lempikohteeni on Arkkienkeli Mikaelin luostari Mandamadoksessa. Siellä on ihmeitä tekevä ikoni ja sinne tehdään pyhiinvaellusmatkoja kävellen hyvinkin kaukaa. Molyvoksessa oli muinoin luostari, johon merirosvot hyökkäsivät, ryöstivät ja tappoivat kaikki munkit. Yksi munkki pääsi pakoon ja myöhemmin hän teki tämän ikonin munkkiveljiensä verentahraamasta savisesta maasta. Se ei siis ole millään tavoin "tavallinen" ikoni ja olen nähnyt kirkkomummojen ottamia valokuvia vanhoilla kännyköillä, joissa Arkkienkeli Mikaelin ilme on muuttunut.... Ja jottei tunnelma pääse liian vakavaksi, luostarissa on kahvila, jossa tarjoillaan hunajaa tihkuvia pieniä lukumades-pallosia, jotka ovat varsinkin paikallisten suuressa suosiossa! 

Retkiä voi tehdä myös merelle: kapteeni Stratis vie ”salaperäisiin paikkoihin” värikkäällä Escape-veneellään. Kannattaa ottaa snorklausvälineet mukaan! Näillä retkillä saattaa myös joskus onnekkaasti nähdä delfiinejäkin. 

Molyvoksen  satamasta lähtee myös erilaisia miniristeilyjä lähiseuduille, joihinkin kuuluu esim. barbecue tähtitaivaan alla.

Molyvoksessa on hyvinhoidettu ratsutalli, joten hevosella (tai aasilla) ratsastaminen on mahdollista oppaan kanssa luonnossa. Saarelaiset rakastavat hevosiaan, joita on yllättävän paljon, korkealla vuorilla on jopa ihan oma villihevosrotukin!  Kesäisin järjestetään erilaisia karnevaali-paraateja, joissa on melkoisen villi meno, hevosten ollessa pääroolissa.

Lesvos on myös lintubongareiden ”taivas”. Lintujen kevät- ja syysmuuttojen aikaan saari täyttyy bongareista kameroineen, joiden tähtäimessä on lukemattomia eri lintulajeja, joista jotkut ovat (kuulemma!) hyvin harvinaisia.

Kallonin kylän liepeillä olevat  suola-altaat ovat kaikkien lintujen suosiossa, mutta erityisesti ne ovat vaalenpunaisina flamingoista! Ihana näky!! Altaan lähellä on tähystystorneja, joista voi kiikaroida lintuja.

20190703_110001.jpg

Historia

Historiaa ja mytologiaa saari on tietenkin tulvillaan kuten kaikki Kreikan saaret, kiveäkään ei voi kääntää törmäämättä johonkin antiikin raunioihin. Mutta varsinkin sijaintinsa takia Lesvos on ollut tärkeässä asemassa kahden mantereen välissä. Ja ennen muinoinhan valtakunta jatkui vielä Turkin puolelle.

Saari on todellakin suuri ja tekemistä ja näkemistä riittää vanhoista akvedukteista Afroditen temppeliin ja MammaMia-tyyppisiin pikkukirkkoihin vuorten huipuilla.

IMG_1251.jpeg

Ruoka, ravintolat ja shoppailu

Ruoka on todella herkullista, puhdasta aitoa Välimeren ruokaa. Yleensä tavernanpitäjällä tai vähintäänkin hänen isoisällään tai serkullaan on puutarha, mistä monet (luomu)vihannekset tulevat. Jopa kurkut ovat niin uskomattoman maukkaita, kun ovat saaneet kypsyä auringonpaisteessa! Kasvissyöjillä on helppoa ja kala on aina tuoretta. Tottakai on tarjolla myös moussakaa, souvlakeja, pihvejä ja kreikkalaisia lihapullia. Varsinaisen sesongin ulkopuolella on mahdollista järjestää erilaisia kreikkalaisen ruoanvalmistuskursseja.

Molyvos on täynnä erinomaisia ravintoloita, tavernoja ja mukavia kahviloita. Yöelämää täällä ei järin paljon ole, muutama viihtyisä baari ja kesällä rannan disco. Kesäisin tykkään paljon käydä ulkoilmaelokuvateatterissa, näytökset alkavat klo 21 ja ohjelmisto vaihtuu joka ilta viikon sykleissä. On vähän joka genreä jokaiseen makuun, olen nähnyt siellä monia elokuvia, jotka eivät ole olleet vielä Suomessakaan ensi-illassa. Erityisen kivaa on ottaa eväät mukaan ja syödä siellä vaikkapa Gyrosta (on myös vegeversiot!) katsellen leffaa. Mutta pitää muistaa ottaa vähän hyttystentorjunta-ainetta mukaan!! Joinain vuosina niitä saattaa olla paljon. 

Joka elokuun puolivälissä järjestetään Molyvoksen kansainvälinen musiikkifestivaali, silloin on tarjolla upeita klassisen musiikin konsertteja kylän huipulla sijaitsevassa linnassa.  Konserteissa on hieno tunnelma ja liput todella edullisia!

Joskus myös kreikkalaiset superartistit tulevat saarelle kesäkiertueillaan.

Varsinainen kesäyöelämän keskus on yökerho OXY, joka sijaitsee pari kilometriä Petran suuntaan. Siellä saattaa olla hyvinkin menevä meininki aina auringonnousuun saakka! 

Shoppailu on aina kivaa! Molyvoksessa on paljon pieniä värikkäitä putiikkeja vieri vieressä wisterian varjostamilla mukulakivikaduilla sekä pittoreskissa satamassa. Koruja, vaatteita, kauniita keraamisia käsinmaalattuja astioita, hunajaa, oliiviöljyä, mausteita, luonnonkosmetiikkaa, käsintehtyjä sandaaleita vaikka omien mittojesi mukaan. . . .

Kylässä on kaksi hyvinvarusteltua apteekkia, joista esimerkiksi saa todella edullisesti Korres- ja Apivita merkkien tuotteita. Kaikki muutkin apteekkituotteet ovat paljon, siis hyvin paljon!, halvempia kuin Suomessa. Apteekkarit puhuvat hyvää englantia.

20190703_110308.jpg

Kreikkaan kaveriporukalla

Tervetuloa kauniille Lesvoksen saarelle omassa tutussa porukassa joogaamaan teille sopivana ajankohtana!

20180704_180655.jpg

Lesvos

Lesvos on Kreikan kolmanneksi suurin saari ja sijaitsee Ateenasta hieman pohjoiseen aivan Turkin rannikolla.

20180702_144400.jpg

Lesvoksen tilanne

Uutiset aina välillä toitottavat "Kreikan levottomuuksista", niistä ei tosiaankaan täällä ole mitään tietoa.

bottom of page